Кьовеши отхвърли окончателно 6-има предложени за европейски прокурори от България

OFFNews 07 май 2021 в 16:48 7817 1

Лаура Кьовеши

Снимка Getty Images

Лаура Кьовеши, европейски главен прокурор

Шестима от кандидатите за европейски прокурори, предложени от България, са окончателно отхвърлени. Четирима от 10-те кандидатури са одобрени. Това е окончателното решение на Колегиума на Европейската прокуратура след оценяването в Люксембург. Номинациите направи Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Днес Колегиумът публикува съобщение за финалното си решение.

Той е одобрил още един кандидат за европейски прокурор, изпратен от България, и е отхвърлил двама предложени след внимателно проучване. Мотивът му е, че те не отговарят на всички необходими критерии за допустимост, предвидени в чл. 17(2) от Регламента за Европейската прокуратура за назначаването на делегираните прокурори. 

Одобреният прокурор е Вероника Трифонова. Отхвърлени са Божидара Ганева и Венцислав Фердинандов.

Приетите по-рано проурори от България са Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова-Колева.

На този етап не е ясно дали първият европейски главен прокурор Лаура Кьовеши ще получи нови 6 предложения от България, или не.

Преди месец Кьовеши поиска ВСС да ѝ представи нови 4 номинации на мястото на първоначално неодобрените кандидати. Това не се случи.

Делегираните прокурори ще работят в своите държави по делата за крупни злоупотреби с европейски средства. Европейските делегирани прокурори могат да продължат да изпълняват функциите си на национални прокурори. Когато действат в рамките на мандата на ЕППО би следвало да са независими от своите национални прокурорски органи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови