Кьовеши окончателно отхвърли 4 от 10-те предложения за български европрокурори

OFFNews 07 април 2021 в 20:12 5844 0

Европейската прокуратура, чийто председател е румънката Лаура Кьовеши, окончателно отхвърли четирима от предложените 10 български европрокурори. В лаконичното съобщение се казва следното:

"Колегията на Европейската прокуратура тази сутрин назначи седем европейски делегирани прокурори - трима от България, двама от Хърватия и двама от Чехия. Така общият брой на назначените европейски делегирани прокурори става 40.

Колегията отхвърли кандидатурите на четирима кандидати от България. Тези кандидати не отговарят на всички критерии за назначение на делегирани прокурори, заложени в чл.17, параграф 2 от Регламента за Европейската прокуратура." Имена не се посочват. 

Според въпросния член 17 от момента на назначаването им до освобождаването от длъжност европейските делегирани прокурори са действащи членове на прокуратурата или на съдебната система в съответните държави членки, които са ги посочили. Тяхната независимост трябва да е извън съмнение и те трябва да притежават необходимата квалификация и съответния практически опит в своите национални правни системи. 

Назначени са трима български представители - Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова-Колева.

В началото на март Кьовеши даде знак, че не е доволна от българските предложения и отхвърли 7 от 10-те претенденти. Говорителят й Милан Ярон обяви, че това не е добър знак и допълни, че не става дума за неясни биографични данни и мотивационно писмо, а за това, че българските следователи не са подходящи за Европейската прокуратура, защото никога не пледират пред съда, а това е част от задачата на европейските прокурори.  

Стигна се до парадокса Кьовеши лично да разяснява как се избират европейски делегирани прокурори.  

Лаура Кьовеши е изпратила днес писмо до еврокомисарите по правосъдие Дидие Рейндър и по бюджет Йоханес Хан, с което предлага институцията да започне работа на 1 юни. Тя обяснява, че са избрани делегирани прокурори, нает е персонал и е готова електронната система за управление на делата, съобщи БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови