Капитанът на заседналия край Камен бряг "Вера Су" получи условна присъда

OFFNews 14 февруари 2022 в 15:08 2045 0

Капитанът на товарния кораб „Вера Су“, заседнал край бреговете на Камен бряг през септември 2021 г., получи наказание „лишаване от свобода” за срок от 3 г. Изпълнението му се отлага за срок от 5 г., а 59-годишният подсъдим трябва да заплати половината от направените по делото разходи от 7203, 47 лв., съобщиха от прокуратурата.

Хайдар Ергюн беше привлечен към наказателна отговорност от Окръжна прокуратура-Добрич за това, че е допуснал плавателният съд да заседне, като така е причинил значителни повреди на чужд имот и е създал опасност за живота на другиго, заедно с втория му помощник – капитан, който е бил на вахта в нощта на инцидента.

На 20 септември 2021 г. в акваторията на Черно море, в района между село Камен бряг и курортен комплекс „Русалка“, корабът „Вера Су“, плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на местност „Яйлата“. В хода на разследването на случая е установено, че капитанът му допуснал превозното средство да плава с оперативно неработеща система за контрол на вахтения на мостика, а навигационната вахта на мостика през тъмната част на денонощието включвала единствено вахтен помощник-капитан без включен наблюдател. Това довело до засядането на „Вера Су“ и създало опасност за значително повреждане на чужд имот – кораб. Деянието е извършено с действие и при форма на вината евентуален умисъл, напомнят от държавното обвинение.

Обвиняемият Хайдар Ергюн призна вината си и прие определеното му наказание, като се отказа от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред.

Одобреното от Окръжен съд-Добрич споразумение е със силата на присъда и не подлежи на обжалване.

По отношение на втория обвиняем по случая, след връщане на делото от съда, срещу него ще бъде изготвен и внесен обвинителен акт.

Действията по разследването на другите две направления продължават в отделно досъдебно производство. Освен причините и обстоятелствата, при които е настъпила самата катастрофа, се работи за изяснява има ли замърсяване на морската вода и настъпили ли са щети за природата, както и дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и налице ли е бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местността Яйлата и региона.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС