Каналджиите от магистрала ''Тракия'': Без книжки и криминално проявени, чакали 20 бона

Катастрофиралият бус бил претоварен - хората били с общо тегло 3,5 тона, а капацитетът на превозното средство - 1,5

OFFNews 27 февруари 2023 в 13:10 3538 0

Катастрофиралият автобус

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Катастрофиралият автобус

Двамата мъже, които бяха задържани за превоз на нелегални мигранти на автомагистрала "Тракия", са без шофьорски книжки и са криминално проявени. За превоза им били обещани общо 20 000 лева. 

Това съобщиха на брифинг от Районната прокуратура в Стара Загора. 

Мъжете - на 25 и 27 години, са напрали самопризнания. Обяснили, че били потърсени от трето лице, което им предложило да участват в превоза на мигранти срещу заплащане. След като се съгласили, били взети от него лице с личния му автомобил и закарани до микробуса с мигранти. Самоличността му е установена и са предприети действия по призоваването му.

Двамата бяха заловени във втория бус с 50 мигранти, който беше спрян вчера заедно с още два буса. При единия от случаите загина нелегален мигрант, а десетки постраха, след като превозното средство спука гума и се заби в мантинела на магистрала "Тракия". Неговият шофьор все още се издирва. Предполага се, че е пакистанец. 

Третият бус беше открит изоставен и празен край Перник. 

Около 120 души са тръгнали от Истанбул. На час-два от българската граница напуснали автобусите и продължили пеша. Със себе си носели сгъваеми стълби, изчакали да се стъмни и преминали българо-турската граница. Водачите от Турция останали с тях през цялото време. В България са вървели пеша 3-4 дни до достигане на асфалтов път в област Бургас. Там са качени от двамата обвиняеми лица, които са от Стара Загора. Двамата обяснили, че срещу 20 000 лв. трябвало да ги превозят от Карнобат до София. 

На 179 км от автомагистрала "Тракия" са спрени в аварийната лента от патрул на полицията, не са оказали съпротива.

От прокуратурата съобщиха, че катастрофиралият автобус бил с капацитет за товар от 1,5 тона, а общото теглото на хората вътре е било около 3,5 тона. Претовареният микробус е спукал задна лява гума, което довело до отклоняването му към дясната мантинела и превозното средство е станало на практика неуправляемо. Продължава да се издирва шофьорът, който е избягал.

Собственикът е малоимотно лице от Благоевград, което говори за фиктивна собственост, добавиха от прокуратурата. Той е управлявал пилотна кола и е задържан. 

Катастрофиралият бус е стар и в недобро техническо състояние. По първоначална информация мигрантите са платили по 3000 евро, за да бъдат преведени от Турция до Сърбия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки