Измамени русенци спряха съдия-изпълнител с жива верига

OFFNews 20 януари 2015 в 14:59 4182 3

Русенци, измамени от строителен предприемач, направиха жива верига, за да се защитят от съдия-изпълнител.

Апартаментите в блок "Теодора" в Русе са продадени на собствениците им с ипотека, без те да знаят за това.

Ипотеката е направена от строителния предприемач Явор Блъсков, който е собственик на фирмата, построила блока. В последствие той спрял да обслужва заемите си към банките и така се стигнало до сегашната ситуация.

Жилищата са купени преди 5 години, а сделките са били изповядани пред нотариус, където им било обяснено, че имотите нямат ипотеки, разказаха хората.

Голяма част от собствениците на ипотекираните апартаменти са работили в чужбина, за да си купят жилища. Оказва се обаче, че банката им е наложила запор. Хората разбират за това едва преди месец въпреки, че в нотариалния акт те са посочени като собственици на апартаментите.

Бизнесменът е категоричен, че „в момента се извършва голяма неправда”. Той твърди, че е ипотекирал 94 собствени апартамента, които покриват задълженията му към банката и е категоричен, че по този начин банката се стреми да стресира собствениците, за да „дублират плащанията”.

Според друг източник обаче, имотите на бизнесмена са на стойност около 500 хил. евро, а дългът му е в размер на над 2 млн. евро. При това положение парите ще се търсят и от собствениците на жилища с ипотеки. Вече има такъв собственик платил втори път, но ипотеката му пак не е снета.

След пристигането на съдебния изпълнител Иван Хаджииванов напрежението ескалира, разменяха се остри реплики между двете страни. Той покани хората, които му донесоха нотариалните си актове в кантората си на разговор, за да преценят как да излязат от трудната ситуация.

Направен е опис едва на 2 от жилищата и на няколко паркоместа. Единственото предложение на банката е хората да заплатят 2 – ри път апартаментите си. Описът е отложен до четвъртък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!