Издирват общинар от Несебър, замесен в групата на Митьо Очите

OFFNews 03 август 2018 в 13:11 4755 0

Издирват общинар от Несебър замесен в групата на Митьо Очите

Общински съветник от Несебър бил замесен в организираната престъпна група на Митьо Очите. Това стана ясно на пресконференция на прокуратурата. Общинарят не е открит на адреса, на който е регистриран. Обявени за издирване са ще двама души - единият е ръководителят на групата, който според прокуратурата е "емблематична личност от 90-те години, престъпен контингент".

По непотвърдена информация общинарят е Пейко Янков, син на убития през 2007 година бизнесмен Димитър Янков и лидер на Свободен избор за либерална алтернатива” (СИЛА). 

При акцията на МВР и спецпрокуратурата бяха задържани 19 души от организирана престъпна група, занимавала се с рекет, изнудване и палежи. Трима от участниците в групата, сред които Митьо Очите, сочен за неин лидер, общинският съветник и още един от участниците в нея, са обявени за издирване. 

Очите се издирва с Европейска заповед за арест и с Международна заповед за арест. Общинарят е обявен за общодържавно издирване, а третото лице също е обявен за международно издирване. По първоначална информация общинският съветник не бил открит в дома му, но жилището било претърсено и в него са открити 60 хил. лв. Каква е била точната му роля в групата, от прокуратурата тепърва ще доказват, но се предполага, че той е участвал в "планирането" на рекета. 

Според прокуратурата „в продължителен период от време“ групата се е занимавала с изнудвания, палежи, телесни повреди и други престъпления, които към момента все още се установяват.  

Държавното обвинение твърди, че групата е действала на територията на Южното Черноморие и най-вече в курорта Слънчев бряг, където чрез заплахи, палежи и физическа саморазправа „мотивирали“ собствениците на търговски дружества с успешен бизнес да си плащат такса „Спокойствие“.

Установено е, че групата е извършител на няколко палежа на автомобили и кафе машини, както и за няколко случая на нанесен побой.

В момента на реализирането на операцията властите били наясно, че Очите е напуснал страната. По рано не е имало възможност акцията да се проведе, стана ясно от обясненията на прокурорите. 

Иззети са няколко луксозни автомобила, сред които „Порше Кайен“, Ауди и БМВ Х5, в домовете на членовете на групата са открити наркотични вещества, части за автомати и бойни оръжия.

Повдигнати са обвинения на всички участници в групата, като за петима от тях утре ще бъде поискано налагане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Разследването на групата е отнело две години. От МВР и прокуратурата не уточняват дали то е започнало след стрелбата преди две години между бригада на Очите с гардовете на Божо Кравата.

Целта на групата освен рекет е била и създаване на регионален монопол във връзка с определени стопански дейности – например търговията с вендинг автомати, предоставянето на погребални услуги, таксиметрови превози и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови