Иван Тилев ще бъде екстрадиран в Германия по дело за финансови измами

23-годишният служител в колцентър твърди, че всеки може да попадне в неговото положение

OFFNews 06 октомври 2022 в 21:03 2519 1

Тилев

Снимка Стоп кадър БНТ

Иван Тилев

Иван Тилев, обвинен за участие в престъпна група за финансови измами, ще бъде екстрадиран в Германия, реши окончателно Апелативният съд в Пловдив, след като прие искането на германските власти.

23-годишният мъж, който бе служител в колцентър в София, е обвинен и за измама в особено големи размери - става дума за 800 000 евро. Германската прокуратура разследва и фирмата „Тийм ъп груп" за присвоени над 14 млн. евро от европейски граждани, съобщи БНТ.

Тилев обясни пред съда, че е намерил работата си чрез обява в интернет. Изискването било добро владеене на немски език. Бил обучен и назначен в колцентър в столицата, където работил година в компанията за финансови услуги. 

"В нито един момент аз не съм съм смятал, че се извършва измамна дейност. Имахме наставления от пряк началник, мениджър, който ми казваше какво да правя при работа с клиенти", обясни той.

На 27 юли 2021 г. ГДБОП съвместно с представители на германската прокуратура влиза в офиса на "Тийм ъп груп". Четиримата души са задържани, сред тях управителят и собственикът на компанията, които са чужди граждани - сръбкиня и израелец.

Според предварителните данни компанията, регистрирана в България, е част от международна схема за финансови измами. Значителни средства от заможни клиенти в Германия и Австрия са привличани за закупуване на акции с обещание за висока печалба. Парите обаче след преводите изчезват.

Служителите в колцентровете набирали клиенти и им предлагали финансовата услуга, без да са наясно как се използват парите, твърди обвиненият Тилев.

Според разследването в измамната схема участват израелски престъпни групи, които са действали в България, Молдова, Черна гора и Сърбия. Агентите в колцентровете са запознати със схемата, смятат от обвинението. И досега Иван Тилев се води на работа, тъй като не е могъл да прекрати договора си. След акцията офисът е затворен. В компанията останала само секретарка, която нямала правомощия да назначава и освобождава служители, съобщи баща му пред "По света и у нас".

Младежът е арестуван наскоро в Пазарджик. Днес съдебният състав обясни, че няма основания да се откаже изпълнението на европейска заповед за арест. Според магистратите за Тилев е по-благоприятно да бъде екстрадиран в Германия, за да се защити. Съдът не разглежда случая по същество, защото в България не е образувано досъдебно производство по случая.

"Към прокуратурата мога да направя обвинение, че не се самосезира да се разгледат нещата и това дело да се заведе тука и да се направят разследванията в България. Това е абсолютно нехайство от тяхна страна", каза бащата Димитър Тилев.

Ако бъде осъден, Иван Тилев може да лежи 15 г. в затвора.

"И в момента не става въпрос за мен самия само. Става въпрос, че на мое място може да бъде всеки един човек, след време моите деца, моята приятелка, моите приятели. Всеки един може да бъде на мое място и аз не искам това да се случва", заяви Иван.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Ще се напълни ли Европарламентът с глашатаи на Путин