Иван Брегов: Моделът на ВСС е пробит и работи в полза на политически силната партия

OFFNews 05 декември 2019 в 19:29 2586 0

Снимка news.lex.bg

"Препоръките на Венецианската комисия вървят с много точно указание за намаляване на влиянието на главния прокурор в самата прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, така, че членовете на колегията, избирани от професионалната квота - прокурорите, да не се страхуват, че зависят от главния прокурор, след като се върнат в системата, и така, щото квотата на Народното събрание да не бъде силно политизирана - нещо, което в интервю за Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов призна, че де факто е така, макар в Конституцията да пише друго".

Това каза пред БНР Иван Брегов от Правната програма на Института по пазарна икономика във връзка с очакваното становище на Венецианската комисия.

"Очевидно този модел на ВСС е пробит и работи в полза на политически силната партия. ГЕРБ не са първите, няма и да са последните, които да се възползват, ако не го променим", каза Брегов.

Според него не е ясно дали ще бъдат изпълнени двете предложения на Венецианската комисия, които са от 2015-а и 2017-а година. "Някак си те биват премълчавани, защото са точно по неудобния въпрос за безотчетността на главния прокурор", уточни той в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт".

По думите му трябва да има промяна в Конституцията, за да се запише, че ще има независим прокурор, който да провежда разследване на обвинител номер 1. "Въпросът е има ли политически ресурс и политическо желание това да се случи", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови