ИТН предлага Бюрото за защита при главния прокурор да отиде към правосъдното министерство

OFFNews 27 април 2021 в 13:35 4907 0

Снимка ПРБ

Председателят на ПГ на Има такъв Народ Тошко Йорданов и Виктория Василева внесоха законопроект, с който предлагат Бюрото за защита на застрашени лица при главния прокурор да се преобразува към Министерство на правосъдието като самостоятелен специализиран орган. 

През 2014 г. Бюрото по защита на застрашени лица премина към главния прокурор след решение на парламента. Преди това то беше в главната дирекция "Охрана" към правосъдното министерство.

Целта е да се концентрират правомощията на Бюрото единствено по дейността му - осигуряване на защита, както и подобряване на възможностите за упражняване на контрол върху него, което е "в интерес на цялото общество". 

От партията на Слави Трифонов пишат в мотивите си, че при главния прокурор са съсредоточени всички основни функции по ръководство и контрол на Бюрото и така се надхвърлят правомощията на прокурора. 

"Осигуряването на защита на лица, застрашени от наказателна във връзка с наказателно производство, не е сред конституционно определените на съдебната власт, нито - в частност на тези на прокурора", допълват Йорданов и Василева и добавят, че се нарушава принципът за разделение на властите. 

Според тях се възпрепятства търсенето на отговорност на Бюрото по пътя на парламентарния контрол, защото главният прокурор не носи политическа отговорност пред Народното събрание. 

Депутатите предлагат директорът на бюрото да се назначава от министъра на правосъдието. Да отпадне принудителното довеждане на лицата до орган на съдебната власт, когато това е разпоредено от главния прокурор, както и охраняването на действия по разследването, искат още те.

Вместо да се отчита пред Висшия съдебен съвет, от "Има такъв народ" предлагат отчетът да е пред правосъдния министър. В Законопроекта е заложено и дълготрайните материални активи на Бюрото да се предоставят на министерството. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови