Явор Колев: Над 80 случая на общуване между педофили и деца са разкрити през 2017

OFFNews Последна промяна на 01 февруари 2018 в 09:33 14144 0

80 случая на общуване между педофили и деца в интернет са засечени през миналата година.

Това каза Явор Колев, началник на отдел „Трансгранична организирана престъпност” в ГДБОП, по бТВ. Лицата са установени и има повдигнати обвинения, допълни той. Тези хора обикновено са много добри психолози, уточни Колев.

„Много малки деца, включително и моята внучка на 4 г., прекарват много време в браузване в интернет. Гледа клипчета, постоянно е в платформите за видео стрийминг. Там може да попаднеш и на много неподходящо съдържание. Но ние не трябва да ограничаваме, трябва да говорим с тях и да наблюдаваме това, което те правят, да сме наясно, че когато детето е с телефона или таблета, не е в безопасност”, коментира той.

Явор Колев разказа подробности и за системата „Амбър Алърт”, която подпомага дейността по издирване на изчезнали или отвлечени деца и беше въведена у нас преди дни. На страницата на всеки от потребителите на „Фейсбук” в България, които са над 4 милиона, в радиус от 200 км от изчезването на детето, излиза един постер с всички данни за детето и евентуално за автомобил при отвличанет, обясни Явор Колев.

„Обикновено информацията за изчезнало дете се получава в секторите „Издирване”, където родители или близки подават сигнал. Тази информация се прецизира, обработва се от специалистите от тези сектори и се подава на ГДБОП, където се изготвя този постер, съдържащ всички данни на детето – височина, ръст, години, актуална снимка”, посочи той.

Идеята е всеки потребител, ако забележи детето или автомобила, с който е било отвлечено, да се обади на посочен телефон в ГДБОП, който работи 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата, разясни Явор Колев.

По думите му чрез тази система от 2015 г. до момента само в САЩ са установени и върнати в семействата си над 900 деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови