Ясен Тодоров остава зам.-шеф на националното следствие

OFFNews 28 юни 2023 в 15:05 1535 0

Ясен Тодоров

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Ясен Тодоров

Ясен Тодоров остава заместник-директор на Националната следствена служба (НСлС).

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши със 7 гласа "за" и един "против" (на Светлана Бошнакова) да не разглежда предложението за отстраняването му с мотива, че то е недопустимо. Било недопустимо, защото дошло от директора на следствието, който към момента на внасянето му (12 май) беше Борислав Сарафов, сега и.ф. главен прокурор.

Сарафов поиска оставката на Тодоров заради изнесената от заместника му информация във връзка с разследването на взрива до кортежа на главния прокурор Иван Гешев.

От 29 май има и становище от отстранения впоследствие главен прокурор Иван Гешев, според което предложението на Сарафов е недопустимо. Гешев изложи няколко аргумента, които са били споделени от Комисията за атестирането и конкурсите, а днес и от мнозинството в Прокурорската колегия.

Според Закона за съдебната власт (ЗСВ) заместник на административен ръководител може да бъде освободен от длъжност с решение на съответната колегия на ВСС по предложение на административния ръководител. Там се уточнява, че НСлС се ръководи от главния прокурор пряко или чрез директора, който е и заместник на главния прокурор по разследването. Т.е. по силата на закона националното следствие се ръководи пряко от главния прокурор, освен ако не е възложил изрично ръководенето на службата на нейния директор. Такъв акт няма, уточнява "Лекс".

Същевременно законът дефинира правомощията на директора на НСлС и те са строго определени – той осъществява административно и организационно ръководство на следователите и служителите в НСлС и методическо ръководство на следователите от окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури.

Допълнителни аргументи кадровиците намериха и в чл. 153, ал. 1 от ЗСВ, в който се казва, че специализираните отдели в НСлС се ръководят от завеждащи отдели, които се назначават от главния прокурор, имат ранг на прокурор, завеждащ отдел във Върховната касационна прокуратура, и получават възнаграждение, равно на възнаграждението на прокурор, завеждащ отдел във Върховната касационна прокуратура.

Т.е. директорът на НСлС не осъществява същински функции на административен ръководител, посочи Огнян Дяманов.

С тези аргументи предложи, а мнозинството в ПК на ВСС подкрепи, предложението искането за освобождаването на Ясен Тодоров да бъде оставено без разглеждане като недопустимо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки