Янаки Стоилов за идеята за ВНС: Преди да стигнеш до поповата къща, трябва да влезеш в селото

Според конституционния съдия в момента имаме ленива десница и слаба левица

OFFNews 25 януари 2023 в 09:46 2934 1

Стоилов

Снимка БТА

Янаки Стоилов

Хората казват, че сегашният парламент не работи както трябва и може би, ако е Велико народно събрание, ще работи по-добре. Но хората, които избират и обикновено, и Велико народно събрание са едни и същи. Запитайте се сега имаме ли такива авторитети, колко са и къде са в действащите партии.

Така конституционният съдия проф. Янаки Стоилов коментира пред БНТ идеите  за свикване на ВНС като начин да се излезе от парламентарната криза. 

Според него в момента се намираме в положение, когато цели сфери в българския обществен живот деградират, вместо да имаме развитие.

"Който иска Велико народно събрание, първо трябва да може да намери представителство в парламента и да има достатъчно сила и съюзници, за да задвижи този процес. Тоест, преди да стигнеш до поповата къща, трябва да можеш да влезеш в селото", обясни бившият правосъден министър.

Освен това напомни, че който иска свикване на ВНС, трябва да си осигури преди това подкрепа в обикновения парламент.

Стоилов бе категоричен, че Конституцията не е пречка за решаването на който и да е от съществуващите проблеми в страната.

"За да променяме Конституцията, трябва да кажем какъв резултат ще постигнем с тази промяна. Често давам за пример многократните промени в главата за съдебната власт, с които едва ли някой ще каже, че съществено се е подобрило състоянието в съдебната власт. Без възстановяване на пълноценен политически живот, без отговорност от хората, взимащи решенията, без участие на гражданите чрез изборите или понякога - референдуми, няма съществено да се подобрят нещата", заяви Янаки Стоилов.

По повод идеята на "Има такъв народ" за свикване на референдум за смяна на формата на управление в президентска република конституционният съдия напомни, че това се случва благодарение на промяна в Изборния кодекс от 2020 г. С нея отпадна ограничението за организиране на референдуми по конституционни въпроси. Но това не променя реда за изменения в основния закон.

За предстоящите парламентарни избори Стоилов коментира, че от поведението на партиите и от това дали ще предложат нещо ново на избирателите си зависи дали ще има нова ситуация след 2 април.

"Засега не се очертава нещо ново. Мнението ми е, че самите партии трябва много по-отчетливо и последователно да оповестят ангажиментите си към гражданите. Кампанията е точно времето, в което партията трябва да каже какво ще отстоява в Народното събрание и от какво няма да отстъпи", изтъкна проф. Стоилов.

По думите му България отново трябва да формира условно или приблизително някакъв десен или ляв блок, независимо кой ще е в управление или в опозиция.

"В момента, като че ли имаме една ленива десница и една слаба левица", каза още Янаки Стоилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови