Янаки Стоилов: Дано старите и големи интереси не намерят политическо представителство

КС да се произнесе дали правосъдният министър може да иска смяна на тримата големи в съдебната система, настоява той

OFFNews 03 август 2021 в 10:57 2620 0

Старите и големи икономически интереси да се прегрупират така, че да намерят ново политическо представителство - това е една от възможностите за новото управление в страната. А гражданите, както обикновено, да разберат след изборите "за тези обстоятелства". Това каза правосъдният министър Янаки Стоилов пред БНР и изрази надежда подобен вариант да не се случи. 

Той обясни, че положителните резултати от предлаганата промяна за закриване на специализираното правосъдие може да бъде продължена и използвана, за да се избегнат местни зависимости и да се осигури действителна специализация. Стоилов напомни, че в седалищата на сегашните апелативни съдилища – на окръжно и апелативно ниво, ще се обособят по пет специализирани отдела и пет специализирани отделения, така че повечето от хората, извършвали до момента тази дейност, да продължат да го правят.

Законът за съдебната власт дава право на правосъдния министър да обжалва отказа на ВСС, който не допусна за разглеждане по същество на предложението му за предсрочно освобождаване на главния прокурор, смята Янаки Стоилов.

"Споровете бяха много, но най-малко дискусионен е въпросът за правото на министъра на правосъдието да може да прави такова предложение. Ако се приеме обратното, би означавало, че само хора от съдебния съвет, от кадровия орган на съдебната власт, могат да си търсят взаимно отговорност, а това противоречи на идеята за разделението и баланса на властите", посочи служебният министър.

Той очаква на утрешното заседание на Министерския съвет да се вземе решение Конституционният съд да се произнесе дали министърът на правосъдието може да иска смяната на тримата висши ръководители в съдебната система при определени обстоятелства.

"Това тълкувателно решение се налага, след като сред самите членове на ВСС, съдейки по резултата 12:8, чрез което те отклоняват на процедурно основание разглеждането на искането по същество, а вероятно и сред част от юридическите и политическите среди има колебания по този въпрос, КС не се е произнасял, което прави необходимо разглеждането на въпроса и по недвусмислен начин да се даде отговор на въпроса за възможността на министъра на правосъдието да прави такова искане и то да бъде разгледано, така че да се стигне до произнасяне по същество", каза Стоилов.

Според него прокурорът, който би разследвал главния обвинител, трябва да бъде избиран на случаен принцип и при определени гаранции за независимост.

"Тоест, няма да има такава длъжност. Според мен това беше една неуместна препоръка – поради липса на самочувствие на българските власти, поради това, че те предпочитат в много случаи да имитират дейност, не намериха сили да аргументират своето предложение. Не знам държава в Европейския съюз, която да прилага подобна конструкция", подчерта Янаки Стоилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови