И ДАНС си хареса Иван Гешев за главен прокурор

OFFNews 26 август 2019 в 20:51 3484 3

Снимка offnews.bg

Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) също се включи в процедурата за избор на главен прокурор и го направи с подкрепящо единствения кандидат за поста Иван Гешев становище. Това стана ясно от съобщение на Висшия съдебен съвет, съобщи Lex.bg.

Така и ДАНС с положителното си отношение към Гешев се нареди до колективите от прокурори, следователи, служители и полицейски служби. Становището е подписано от директора на държавната агенция Димитър Георгиев. В него се акцентира на професионалния опит на Гешев.

„Придобитият от него професионален опит предполага вземане на адекватни решения, стабилност, поглед върху слабите места в системата и надграждане на постигнатото до момента от държавното обвинение“, се посочва в текста.
От ДАНС изброяват и някои разследвания, които са провели под ръководството на спецпрокуратурата и са приключили успешно – за противодействие на тероризма, незаконната миграция, пране на пари, злоупотреба с еврофондове, данъчни престъпления, корупционни престъпления, контрабанда и др.

„Резултатите от тези досъдебни производства са видими както за българските граждани, така и за европейските ни партньори. Взаимодействието между прокуратурата на Република България и Държавна агенция „Национална сигурност” е от важно значение за провеждане на ефективни разследвания, като разширяването на механизмите за сътрудничество в рамките на законовите правомощия на двете институции е единственият способ за постигане на по-добри резултати. Това, от своя страна, води и до повишаване на общественото доверие към тези институции“, уверяват още в становището си от ДАНС.

В заключение се подчертава, че „г-н Гешев отговаря на законовите, професионалните и нравствените изисквания за заемане на длъжността главен прокурор“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови