Хванаха трима за пране на пари в особено големи размери

OFFNews 09 декември 2020 в 14:59 3118 0

Прокуратурата е повдигнала обвинение на трима души за представяне на фалшиви документи пред митницата и пране на пари в особено големи размери.

Единият от тях е управител на "А. И.Т." ЕООД, Пловдив - лицензиран данъчен склад в града и е обвинен за това, че е укрил данъци от акциз за 2 036 608.86 лв. Той е дал фалшиви данни в акцизни декларации за енергийни продукти и електрическа енергия, които са били подадени пред Митница Пловдив.

Мъжът е подпомогнат от другите двама обвиняеми, като единият - жена, е  осъществявала функциите на управител на данъчния склад, а другият наливал горива. Двамата давали указания на шофьорите за извършване на фиктивни курсове с червено дизелово гориво, манипулирали разходомера на автоналивната инсталация, за да се преодолее електронният дистанционен контрол на митницата. Освен това мъжът е подправял документи.

За тези престъпления Наказателният кодекс предвижда затвор от 3 г. до 8 г. и конфискация на част или цялото имущество.

Първият обвиняем е обект на прокуратурата и за два случая на пране на пари от укрития акциз. Той е внасял парите по банковите сметки на „А И.Т“ ЕООД чрез банковите сметки на други две търговски дружества, с които симулирал търговски отношения.

Мъжът е предоставил 851 171,42 лв., а жената ги внесла по банковата сметка на българско дружество, за което имала пълномощно, а от там по сметка на дружеството на обвиняемия. Банковите операции са 32.

Във втория случай обвиняемият е действал чрез двама души, които не са били наясно с престъпния произход на средствата. Чрез тях са извършени 15 банкови операции през банкова сметка на дружество, регистрирано за тази цел в Гърция, на обща стойност 1 852 940 лв.

За това престъпление законът предвижда затвор от 3 г. до 20 г. и глоба от 20 000 до 200 000 хил. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови