Хванаха двама лихвари, които давали кредити при над 50% лихва (снимки)

OFFNews 11 март 2020 в 13:33 10446 1

Двама души са привлечени под отговорност за лихварство. В определени случаи лихвата, която искали от хората, надхвърляла 50%, и ги принуждавало да тръгнат на гурбет, за да се издължат, съобщиха от прокуратурата.

57-годишният В.М. е раздавал кредити в периода от януари 2018 г. до март 2020 г. в Кърджали и е причинил значителни вреди. Другото провинение на В.М. е, че заплашвал хората с насилие и увреждане на имущество.

С.Д. на 49 г. е извършвал банкови сделки без разрешение за периода от ноември 2017 г. до март 2020 г. Освен това заплашил друго лице с насилие, за до поеме имуществено задължение.

Установено е, че двамата действали в Кърджали.

На 10 март в хода на проведена Специализирана полицейска операция на ОД на МВР-Кърджали при претърсване в жилища и автомобили, ползвани от двамата обвиняеми, са намерени около 30 000 лв., договори за прехвърляне на автомобили, документи за преводи на парични суми, тефтери с имена на длъжници, златни накити и др.

При просрочване на задълженията обвиняемите определяли по-висока лихва и при закъснение на плащанията по заемите заплашвали с насилие. Разследването по случая продължава. Двамата лихвари са задържани под стража.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews