Гранични полицаи от летище София на съд, пускали мигранти срещу хиляди евро

OFFNews 07 юни 2018 в 12:33 5778 0

Специализираната прокуратура предаде на съд трима гранични полицаи от аерогара София, двама от които началници на смяна. 

Те, заедно с двама легално пребиваващи в България граждани на Бангладеш, бяха задържани в края на февруари 2017 г. и обвинени за участие в организирана престъпна група за незаконно пропускане в страната на мигранти през ГКПП, с цел отпътуване към Западна Европа. 

В хода на досъдебното производство на Специализирана прокуратура бе установено, че от септември 2016 г. те осигурявали преминаването през ГКПП на аерогарата на граждани от Бангладеш, Индия, Непал и Пакистан срещу 6000 до 10 000 евро на човек. Мигрантите пристигали от Кипър, като крайната им дестинация били страни от Западна Европа.

Двамата чужденци в групата имали сериозни контакти сред кипърската емигрантската общност. Чрез тях те набирали кандидати от островната държава и осигурявали информация за тях, в т.ч. снимки и копия на лични документи, датите на полетите на пристигащите, инструктирали ги на кое гише на „Гранична полиция“ трябва да се явят, за да не бъдат подложени на подробна проверка и върнати обратно.

От 2015 г. лицата от посочените страни следва да представят на граничните власти покани, обратен билет, средства, както да посочат повода за посещението си в България. Решението за влизане на такъв пътник взимал лично началникът на смяната. 
Чужденците в групата първо обсъдили схемата за лесна печалба с инспектор от ГКПП на летището. Той пък уговорил в нея да се включат и двама началници на смени. Така групата започнала да действа през септември 2016 г.

След като преминели през ГКПП, пристигащите от Кипър били посрещани от двамата бангладешци и настанявани в хотел, в квартири или в апартамента на единия от тях. После, срещу допълнително заплащане, им било оказвано съдействие за незаконното им преминаване в Сърбия на път за Германия, Холандия и други западноевропейски държави.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови