Говорителят на Гешев Сийка Милева получи повишение във ВКП

OFFNews 01 юни 2022 в 14:50 2848 0

Сийка Милева

Снимка БГНЕС

Сийка Милева

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева да бъде повишена във Върховната касационна прокуратура (ВКП), реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Повишение във ВКП получиха и още петима обвинители – Даниела Ангелова-Осоговска от апелативната спецпрокуратура, Таня Поповска и Антоанета Близнакова от АП-София, Димитър Хаджийски от СГП и Димитрия Дърмонска от Специализираната прокуратура, съобщи "Лекс".

От 2006 г. до 2017 г. Милева е следовател. След конкурс от април 2017 г. е обвинител в спецпрокуратурата. От януари 2020 г. е командирована във ВКП, където пое функциите на говорител на главния прокурор.

През лятото на 2020 г. Прокурорската колегия обяви конкурс за повишаване във ВКП. Явиха се 169 кандидати за 12 места, а на 27 април т.г. ги назначи 12-те класирани.

Междувременно обаче във ВКП са се освободили още шест места. И днес бяха повишени следващите шестима в класирането, сред които и Сийка Милева. Това стана по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт, който гласи: „В 9-месечен срок от приключване на предходната конкурсна процедура с решение на съответната колегия на Висшия съдебен съвет и при наличие на освободена длъжност в орган на съдебната власт, съответната колегия на Висшия съдебен съвет приема решение за назначаване на следващия по ред кандидат в конкурса за повишаване или за преместване, получил крайна оценка в конкурсната процедура, не по-ниска от много добър „5,00“.

Днес Прокурорската колегия прекрати два конкурса заради промените в ЗСВ, с които се закрива спецпрокуратурата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews