Главният архитект на Варна обжалва отстраняването си от поста

OFFNews 24 април 2023 в 18:54 2842 0

Виктор Бузев

Снимка Община Варна - пресцентър

Виктор Бузев

Четири дни след като варненският кмет Иван Портних издаде заповед за отстраняването на Виктор Бузев от поста му на главен архитект, заеман от него девет години – първо по заместване, а след това и като спечелил конкурс, отстраненият подаде жалба в съда.

Заповедта на Портних е с дата 20 април – под №1306. Тя е за временно отстраняване на Бузев от длъжност за период, в който срещу него тече образувано също на 20 април дисциплинарно дело с предишна кметска заповед - под №1305, и допуска предварително изпълнение.

В жалбата си до Административния съд във Варна Виктор Бузев посочва, че „счита кметската заповед за незаконосъобразна“, иска отмяната ѝ и спиране на предварителното ѝ изпълнение.

Като основания са посочени няколко аргумента – „че не е уведомен по надлежния ред за откриване на производство по отстраняването му от длъжност, не му е предоставена възможност за обяснения и възражения в разумен срок, както и не му е искана оставката, както е посочено в медиите“.

С жалбата си Бузев иска отмяна на заповед №1306/20.04.2023 г. на кмета на Община Варна и нейното предварително изпълнение.

Решението на магистратите се очаква до края на деня във вторник – 25 април.

Виктор Бузев беше остранен от длъжност миналия петък, след като два дни преди това – на 19 април, варненският кмет изненадващо поиска от него да се оттегли, слагайки край на тандемната им работа в рамките на два мандата и половина от 2014 г. досега.

Според съобщение на общинския пресцентър във Варна, като основания за исканата оставка бяха посочени „опитите на главния архитект в разрез с вътрешните правила, становищата на юристите и публично обявената в медиите позиция на кмета, да подпише разрешенията за поставяне на стотици незаконни бараки в курорта Златни пясъци“, „липсата на цялостна визия за развитието на града, пасивност по отношение на ключови теми като опазване на паметници на културата, презастрояване в отделни зони, двойни стандарти в рабоата на Експертния съвет по устройство на територията, пасивност по отношение на ключови проекти като Дупката и др. Без да има право, главният архитект е подписал разрешителното за поставяне на незаконните преместваеми обекти към ресторант Хоризонт в сърцето на Морската градина. Кметът е научил от медиите и за разрешителното за строеж на мястото на баня Гъбата“, обобщиха от пресцентъра.

Отстраняването на главния архитект от длъжност съвпадна и с голяма ВиК авария в презастроения кв. „Бриз“, където пропадна улица.

Последва и поредица от искания за оставката на кмета Иван Портних - от партиите в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", БСП и „Възраждане“ - с мотиви, почти идентични на тези, които бяха визирани за освобождаването на Бузев: презастрояването, състоянието на градската инфраструктура, затлачени проекти и липсата на ежегоден кметски отчет за изпълнението на Общия устройствен план на Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки