Гешев взе на ръчно управление проблема с водния режим в Перник

OFFNews 27 декември 2019 в 12:13 4449 5

В Специализираната прокуратура и в Окръжната прокуратура-Перник са образувани досъдебни производства, съобщиха от държавното обвинение.

Разследването, наблюдавано от прокурор от СП, се води срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация за това, че в периода 2017 – ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Община Перник, и за стопанисването на водния ресурс в яз. "Студена". От това са настъпили значителни вредни последици.

Разследването е за безстопанственост.

В хода на досъдебното производство трябва да се изясни кога е бил достигнат критичния минимум на водата на яз. "Студена"; имало ли е и какви водни загуби в периода 2017 – 2019 г., дължащи се на амортизирани експлоатационни съоръжения; извършвани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и ако да – кога.

Ще се проверят разрешителните за водовземането и ползването на водите от яз. "Студена", дали са пренасочвани водни ресурси към други населени места и промишлени потребители , както и дали е имало незаконосъобразно разходване. Предмет на разследване са действия или бездействия на длъжностни лица във „ВиК-Перник“ ООД, Община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

В ОП – Перник се води досъдебно производство за действия или бездействия на длъжностни лица от „ВиК – Перник“ ООД за безстопанственост. Разследването се води от екип от прокурори от ОП – Перник и служители на ОДМВР – Перник. Извършват се интензивни процесуално–следствени действия на място, разпитват се свидетели. В хода на разследването следва да се изяснят и евентуални данни за нарушаване на целостта на хидротехническо съоръжение от Палакарийския деривационен (воден) канал в местността „Кокалов егрек, където е отклонявана вода за с. Ярлово, Община Самоков.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията са взети на специален надзор. Надзорът ще се извършва лично от прокурор от Отдел „Специализиран“ във ВКП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

5

Georgi Gracata

29.12 2019 в 17:32

Сега е момента да докажеш,че народа за теб е над всичко. Министри в затвора,а не дами говорят,че мрежата била 1968г. Къде са парите за планови ремонти 10 години ГЕРБ е на власт. Къде дремаха,защо не потърсиха отговорнист на правителствата преди тях Дано си първия независим главен прокурор.

11739

4

muhlio

27.12 2019 в 19:49

А Кой и в БНР влезе....установи, че програмата е спряла... и толкова.Сега ще установи,че вода в язовира няма.

6774

3

ЛАФЪРДИЕВ

27.12 2019 в 17:21

Някой да разбра след СЕДЕМ години..
КОЙ Е СОБСТВЕНИКА НА ЯЗОВИРА, дето отнесе с. БИСЕР???
Оттогава досега..
Та да са нада, че сега ще е по-различно..

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

27.12 2019 в 17:18

Тя Пернишката прокуратура откога се произнесе, че и посочи двама министъркинини за виновници...
Ама сега спецпрокурватурата на Гешефтко ша обира лаврите..
И претворява в дела лозунга на ПП ГРОБ:
Усвояваме и замазваме;
Усвояваме и замазваме;
Усвояваме и замазваме...

5300

1

квазимодо

27.12 2019 в 16:36

В ПЕРНИШКА СЛАДКАРНИЦА : -Две коли. Обикновени ли , или ешерихия.
 
X

Подкастът на OFFNews