Гешев ще се бори сам срещу себе си за наследник на Цацаров

OFFNews Последна промяна на 22 юли 2019 в 16:14 4168 2

Снимка БГНЕС - архив

Иван Гешев ще бъде единственият кандидат, излъчен от Прокурорската колегия за поста на главен
прокурор. 

Това каза след Пленума на Висшия съдебен съвет за номинация на главен прокурор говорителят на Прокурорската колегия на ВСС Даниела Машева, цитирана от Фокус.

На практика Гешев ще остане единственият кандидат за наследник на Цацаров, защото другият с право да номинира претендент - министърът на правосъдието Данаил Кирилов, вече обяви, че няма да предлага кандидатура в надпреварата.

Въпреки уговорката - че си запазва отворена вратичка, ако процедурата започне да се изкривява, Кирилов сега няма основание да номинира кандидат, тъй като зад Гешев застана единодушно цялата прокурорска колегия, в това число и членовете от парламентарната квота. 

Кандидатурата на Иван Гешев е подкрепена от обвинител №1 Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари догодина. Под кандидатурата на Гешев са се подписали и Евгени Диков, Калина Чапкънова, Даниела Машева, Георги Кузманов, Огнян Дамянов, Пламен Найденов, Гергана Мутафова, Йордан Стоев, Пламена Цветанова, Светлана Бошнакова.

Даниела Машева заяви днес, че кандидатурата на Гешев е най-подходяща. Проверките на сигналите срещу Иван Гешев са приключили. „Не е установено неправомерно поведение от страна на прокурор Иван Гешев, което да сочи към конфликт на интереси, зависимости и неспазване на етични правила“, обяви Машева. 

Комисия по атестиране и конкурсите и Комисията по професионална етика следва да изготвят свои становища, като отново проверят всички данни относно притежаваните професионални качества и спазваните от кандидата етични правила и всякакви сигнали, които сочат към евентуално неспазване на етичните и моралните норми“, допълни Машева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3774

2

ЛАФЪРДИЕВ

22.07 2019 в 20:00

ПЪРВОАПРИЛСКИ Гешефткото разтягаше локуми, че 99,9% нямало да е той...
Сега обаче 99,9% от прокурВатурата го издигала за ГЛАВНА такава...
И таквоз предложение отказва ли се!!!
Още повече, че римейка на "Ти си го избра" - от канала изпод магнолията е, вече "АЗ ТИ ГО ИЗБРАХ" в изпълнение на ПРАСЧОто..

2821

1

Марто

22.07 2019 в 17:24

Честито, демократи!
Колкото и да не ми се иска, трябва да напусна държавата час по-скоро. Решението е крайно!