Гешев създаде спецзвено във ВКП за измамите с европари

OFFNews 03 юни 2020 в 12:07 2255 0

Главният прокурор Иван Гешев обособи в структурата на Върховна касационна прокуратура специализирано направление за престъпленията против финансовите интереси на ЕС и осъществяването на взаимодействието с Европейската прокуратура, съобщиха от държавното обвинение. 

Със заповед на Гешев, прокурори от отдел „Специализиран“ във ВКП ще осъществяват връзка с представителите на Европейската прокуратура. Те ще съдействат на европейските делегирани прокурори при бъдещата им работа по делата за престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз като измами, присвояване и разходване не по предназначението им на средства на ЕС, както и корупция на служители, отговорни за отпускането и управлението им. 

Сформирана е и работна група от прокурори от ВКП за преглед и анализ на действащата нормативна уредба и вътрешните методически и организационни актове в ПРБ, с оглед съответствието им с европейските норми, за осигуряване на необходимата нормативна, методическа и организационна обезпеченост на взаимодействието между ПРБ и Европейската прокуратура.  

С оглед реализиране на приоритетите на Прокуратурата на Република България за превенция, разкриване и наказване на конвенционалната престъпност (т.нар. битова престъпност), в структурата на ВКП са обособени и направления за работа по досъдебни производства за престъпления срещу живота и здравето на гражданите и за престъпления против собствеността. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови