Гешев разпореди проверка за извращения в затворите

OFFNews Последна промяна на 14 юни 2021 в 14:08 2360 0

Прокуратурата започва проверка на затворите и затворническите общежития по нареждане от Иван Гешев, съобщиха от държавното обвинение.

Ще се установява какъв е броят на регистрираните случаи на оплаквания за насилие и наранявания, по колко от тях е уведомена съответната прокуратура и как са приключени образуваните преписки.

Обект на проверката са и организацията на охраната в затворите и затворническите общежития, както и дали се спазва редът при постъпили оплаквания за упражнено насилие – осигурява ли се незабавен достъп до медицински специалист, извършва ли се щателен медицински преглед, предприемат ли са незабавни действия по уведомяване на съответната прокуратура и изпращане на относимите документи, осигурява ли се допълнително освидетелстване на пострадалия от независим експерт и др.

На административните ръководители на Софийската градска прокуратура и окръжните прокуратури в Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Бургас, Варна, Плевен, Ловеч и Враца е възложено сформирането на екипи за извършването на проверки, които имат за цел да установят спазват ли се разпоредбите на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС). Те ще следят още дали се спазва съответната актуална заповед на министъра на правосъдието, регламентиращи притежаването и забраната за притежаване и ползване на вещи и предмети от лишените от свобода.

Докладите за резултатите от проверките следва да се изготвят в кратки срокове. В случаи на установяване на данни за престъпления или нарушения ще се предприемат необходимите действия за отстраняването им и наказания за виновните, съобщават още от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови