Гешев поиска от Лаура Кьовеши повече европейски прокурори у нас

OFFNews Последна промяна на 10 юни 2020 в 16:16 3319 1

Ръководителят на държавното обвинение Иван Гешев поиска от главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши повече делегирани у нас европейски прокурори. Обвинител №1 сподели опасенията си, че първоначално обмисляният вариант за двама европрокурори е недостатъчен. И обеща да окаже пълно съдействие за изпълнението на задълженията им.

Това стана на видео конферентна връзка, като срещата бе поискана от Кьовеши, а темата бе бюджетът на Европейската прокуратура и подготовката на България за изграждането й. 

В разговора участваха и зам.-главните прокурори Красимира Филипова и Пламена Цветанова, която отговаря за новосформираното направление във ВКП с предмет противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз и взаимодействие с Европейската прокуратура, и завеждащият отдел „Международен" във ВКП Цветомир Йосифов.

„След първоначалните промени в НК и НПК се подготвят изменения в Закона за съдебната власт и допълнителни такива в НК и НПК, които ще регламентират статута на европейските делегирани прокурори и материалната им компетентност. Прокуратурата ще окаже експертна помощ в този процес, в рамките на компетентността й", подчерта Гешев.

Той изрази подкрепата на българската прокуратура за „разширяване на компетентността на Европейската прокуратура в бъдеще в посока разследване на трансгранична престъпност, пране на пари и организирана престъпност, когато застрашават интересите на Европейския съюз". И настоя за увеличаване на финансирането и кадровата обезпеченост на Европейската прокуратура с оглед нейното ефективно функциониране.

Обезпечаване на разследването на делата от компетентността на Европейската прокуратура да се провежда от специализирани в областта на престъпленията срещу финансовите интереси на ЕС органи по модела на разследването на делата от компетентността на Специализираната прокуратура, отговори Гешев на въпрос на Кьовеши.

Той изрази подкрепата си за усилията на Лаура Кьовеши за по-бързото структуриране на Европейската прокуратура и осигуряването на необходимия й финансов ресурс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

950

1

НАД МЕНЕ НЯМА НИКОЙ …. А, ГОС-ПОД НАШ …!

Над мене няма никой !
под мене гладния прокурор сере
Над него беше само Господ
Кой смее да го отрече ?
-
Игра на думи
Забавно, зе-ебавно с логика вървим
Ний умни сме ил само Аз
От горе съм над всички Вас !
-
Поеми мога да не пиша
но ритам тъй добре сега
Във футбола съм мераклия - хоби
Ще ви го наблъскам, както луда крава у теле !
-
Телетата в България са твърде много
Те викат само „Слава с БКП и ГЕРБ напред“
И няма Бог с рога да го набучи със рого
Корида няма ЕС-пания е далече за борби!
-
Ще си мълчим за нашия Телец
Той има ДНК – Борец
На борците /СИК И ВИС/, кура им в гъзеца
Радост ще да има за всеки УЙ-Е-бавец !
-
Стефан д-р Д Чолаков