Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Гешев: Нищо не може да се промени без политика

Законодателната реформа била като луксозна кола, на която някой иска да продаде гумите

OFFNews 07 октомври 2022 в 13:20 1096 2

Гешев

Снимка Прокуратура на Р България

Иван Гешев

Как да ви кажа дали ще вляза в политиката като съм главен прокурор. Нямам право по Конституция да коментирам този въпрос. Само ще кажа, че за съжаление нищо не може да се промени без политика. Можеш да си удряш главата в стената.

Така Иван Гешев отговори на въпрос дали има намерение да се занимава с политика, за да се опита да прекрати войната между институцията и да направи нещо за намаляване на престъпността. Обвинител №1 участва в семинар за противодействието на интернет престъпността и прането на пари, организиран от фондация "Ханс Зайдел".

Гешев използва повода да се върне на болната си тема за закриване на спецправосъдието, но придаде и политическо значение на проблема. От думите му се разбра, че решението за това е точно такова и че някои "може да за взели бонбони за него".

"Не, че беше безгрешна Специализираната прокуратура. Не, че нямаше проблеми и за какво да бъде обвинявана… Обаче разваляме сравнително най-доброто работещо нещо и се връщаме към неработещо", изтъкна той и нарече решението "политическа екзекуция".

За войната между МВР и прокуратурата обвинител №1 използва метафора - това било като кола, на която ѝ вървят предните гуми, а задните не искат. Същото било положението и със законодателната реформа - тя пък била "луксозна кола, която леко се нуждае от ремонт на двигателя".

"Колата е с много хубаво купе и много хубави гуми. Някакви хора казват – проблемът е в гумите, защото искат да ги продадат. И собственикът, който не разбира, сменя гумите с по-евтини, а колата пак не върви. А този, който взема гумите, ги продава. Това е съдебната реформа", обобщи Гешев.

"Ако непрекъснато се борим с последиците, никога няма да решим основните проблеми. А основните проблеми са взаимодействието между институциите, което почти изчезна, и сега се опитваме да възстановим, законодателството и дълбокото неразбиране как функционира правоохранителната система, на принципите на правовата държава, на върховенството на закона", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

07.10 2022 в 13:40

Има ли стена, която може да удържи на удар от такава полирана глава?

-480

1

Октим

07.10 2022 в 13:40

Затова ли и ти, каскет мазен, беше против предишното правителство???
 
X

Да помогнем на украинските деца!