Гешев иска да бъде отменено гражданство заради фалшиви документи

OFFNews Последна промяна на 27 май 2020 в 11:31 3456 1

Главният прокурор Иван Гешев предлага на министъра на правосъдието Данаил Кирилов да отправи предложение към президента Румен Радев за издаване на указ за отмяна на натурализация на С. Ш., придобил българско гражданство с указ на вицепрезидента.

Предложението на Гешев е на основание чл. 31, ал. 1 и чл. 22, ал. 1, т. 2 от Закона за българско гражданство (ЗБГ) и във връзка с постъпили материали във Върховната касационна прокуратура за извършена проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), от които става ясно, че С. Ш. е получил гражданство на база на неистински документ. Предложението е дошло от министъра по транспорта, информационните технология и съобщенията, издаден на основание чл.16 от ЗБГ.

При направено запитване на ДАНС до транспортното ведомство през 2019 г. е установено, че документът не съществува в архива и в деловодната система на министерството, както и че такъв документ не е бил подписван от тогавашния министър по транспорта, информационните технологии и съобщенията. За периода 25.10.2010 г. – 02.11.2010 г. министър Александър Цветков е бил заместван от зам.-министър Ивайло Московски.

Съгласно императивните изисквания на чл. 30, ал. 1, изречение 1 от ЗБГ, процедурата за придобиване на българско гражданство по чл. 16 от ЗБГ се инициира само и единствено по предложение на ресорния министър за съответната област, в която България има интерес от натурализация на лице или област, в която то има особени заслуги.

С оглед преценка за данни за извършени документи престъпления от преписката са отделени материали и изпратени по компетентност в СРП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17009

1

order

27.05 2020 в 12:23

Шерифът на народа с кураж на мишелов....
Активността на главния прокурор стига само до престъпността на село, но не и до гранд корупцията ......
https://www.segabg.com/category-observer/sherifut-na-naroda-kurazh-na-mishelov