Гледачките от дома в Габрово били деца 'инцидентно' за пред камерата

OFFNews 23 януари 2018 в 07:38 12817 1

Гедачките от дома в Габрово били деца

Гледачките от дома в Габрово били деца "инцидентно" за пред камерата. Това става ясно от обясненията на гледачките пред Нова тв. По думите им видеата са заснети от социални работници от общината. Докато снимали агресивното поведение на гледачките, социалните се смеели.

Една от жените твърди, че е била провокирана. Тя открила разкъсана своя дреха и разхвърляна чанта. Тя смята, че това е направено от социалните работници, за да видят каква ще е реакцията ѝ.

"Това не е система, това е инцидентен случай", обясни колежка на гледачката. По обясненията им, битото дете от видеото има шизофреничен синдром и лично директорката на дома Маринела Лазарова наредила да му бъдат спрени психотропните лекарства. Лазарова обясни, че настроението на това дете може да се коригира от гледачките. "Може да бъде връщан с приказки", обясни тя, цитирана от Нова тв.

"Обидно ми е, че с 31 години трудов стаж, ми се слага такъв етикет", коментира едната от гледачките.

На видеата, които са направени през 2016 и 2017 година, освен агресивното поведение спрямо децата с увреждания, се чуват и реплики като: "Ще те смажа" и "Ще ти отвъртя главата".

Кметът на община Габрово Таня Христова каза, че е узнала за това, че в дома има насилие едва на 15 януари.

"Като кмет ще бъда безкомпромисна към всеки, който си е позволил грубо отношение към децата, включително и прикриване на информация. За мен е недопустимо и необяснимо поведението на тези жени, заснемането на тези кадри, задържането им и прикриването им", коментира Христова.

В дома в момента има 10 деца, а персоналът е от 12 детегледачи и социален работник. 

Разкритията по случаите беше направено от ръководителката на центровете за настаняване „Хризантема” и „Мирни дни” Маринела Лазарова. Тя била провокирана от проверка, която ѝ била изпратена от нейни подчинени. 

"На видеозаписите се вижда вербална агресия, плесници. Лично аз не съм ставала свидетел. Мисля, че резонно са се пазили, когато аз съм била в центъра", твърди Маринела Лазарова.

В понеделник в центъра влязоха проверяващи от отдел „Закрила на детето”. Проверка по случая прави и прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови