Емилия Русинова е новият градски прокурор на София

OFFNews 28 юли 2016 в 09:25 4486 1

Емилия Русинова е новият градски прокурор на София

Емилия Русинова беше избрана от Висшия съдебен съвет (ВСС) за градски прокурор на София. До момента тя беше изпълняваща функциите на градския прокурор, след като титулярът на поста Христо Динев подаде оставка в края на май.

Русинова се състезава за поста заедно със следователя от Следствения отдел на Софийска градска прокуратура Бойко Атанасов. За Русинова гласуваха 8 от членовете на колегията след четиричасово изслушване на двамата кандидати за поста. Следователят Бойко Атанасов не беше подкрепен от нито един от членовете на колегията, а Елка Атанасова и Юлиана Колева не гласуваха за нито един от двамата кандидати.

Изслушването на следователя, който обяви, че в следствието действа шпицкоманда, се превърна в разпит за делата на "трупчета" срещу политици и висши магистрати. Тези разкрития Атанасов направи през февруари.

Магдалена Лазарова попита следователя срещу кои членове на ВСС има дела, които да бъдат възобновени, когато трябва. 

"Не ми е известно срещу вас да има. Това което твърдя и настоявам е да бъде извършена ревизия по тези преписки и дела в специализираното звено "Антикорупция" и тази информация да ви бъде предоставена", каза Атанасов, цитиран от "Правен свят". От своя страна главният прокурор Сотир Цацаров побърза да обясни, че срещу нито един член на ВСС няма образувана дори преписка. 

Магдалена Лазарова все пак настоя Атанасов да назове име, на която той посочи покойният вече Камен Ситнилски и заяви: "Ако искате да прикриете нещо, много добре се справяте", което провокира реакцията на главния прокурор: "Никой не иска да прикрие нищо, спестете си тези реплики".

Самият Атанасов заяви, че прокурорската колегия трябва да го подкрепи, ако не иска да запази статуквото в СГП.

Шефът на Етичната комисия при ВВС Ясен Тодоров заяви, че ще подкрепи Русинова, а концепцията на Бойко Атанасов е пълна само с нахвърляни твърдения.

"Не съм сексист, с две дъщери съм. Ще подкрепя това момиче, за пръв път май има кандидат жена за градски прокурор. Това момиче свети със своя светлина, колегата се опитва да свети с отразена. Това е техника за кариера, но не е достатъчно да ме убеди на 60-годишнината ми, че желанието за революция е налице. Плещите ѝ са по-крехки и нежни, но нямаме алтернатива за избор", заяви Румен Георгиев.

Магдалена Лазарова заяви, че няма да подкрепи Атанасов, защото не е успял да отговори ясно и категорично на нито един от въпросите ѝ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови