ЕК получи писмото, с което прокуратурата се оплаква от безпрецедентен политически натиск

OFFNews 11 май 2021 в 17:00 2852 0

Европейската комисия е получила писмото от българската прокуратура за "оказвания безпрецедентен политически натиск от страна на парламентарно представени партии в 45-ото Народно събрание" със закриването на двете спецпрокуратури, съобщи БНР.

Писмото е изпратено и до председателя на Европейския парламент, Групата на държавите, борещи се срещу корупцията, и Венецианската комисия.

В ЕК са наясно и с направените наскоро законодателни предложения, които тя наблюдава в контекста на доклада за върховенството на закона.

Еврокомисията е категорична, че е важно събитията в България да не обръщат хода на напредъка, констатиран в последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка от 2019 г., както и да завърши прилагането на препоръките, най-вече за новия закон за наказателната отчетност на главния прокурор и неговите заместници. Брюксел припомня още, че механизмът е отбелязал ангажиментите, поети от българското правителство, чрез които да се гарантира продължаването на сътрудничеството с органите на Съвета на Европа за справяне с всички останали недостатъци по отношение на антикорупционната правна рамка и ефективните криминални разследвания.

"Комисията ще продължи да наблюдава отблизо ситуацията, тъй като това е изключително важно в контекста на предстоящия доклад за върховенството на закона", се казва в нейния отговор. А еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс уточни, че мониторингът върху България продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!