Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори

Двамата неуспели да влязат във ВСС искат трети избор и отпадане на прага от 33%

OFFNews 27 октомври 2021 в 10:49 1137 0

Двамата неуспели кандидати за членове на Висшия съдебен съвет Марина Михайлова и Деян Денев предлагат да бъде насрочено ново - трето гласуване, при което да отпадне изискването за участие във вота на поне 33% от имащите право на глас съдии. Те се мотивират с това, че нито Конституцията, нито Законът за съдебната власт допускат да няма избор на член на ВСС след провеждане на общото събрание на съдиите, съобщи "Лекс".

На 16 октомври съдиите гласуваха за попълване на местата на напусналите през юни 2021 г. Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев. Двамата бяха координатори на проекта за реформа на съдебната карта, който бе подложен на унищожителна критика от политици, юристи, неправителствени организации, местни общности и от служебния правосъден министър.

Марина Михайлова от ВАС и съдията от окръжния съд във Варна Деян Денев обаче не успяха да се преборят за влизане във ВСС. Вотът се провали, защото от 2202 с право да участват в избор гласуваха едва 580 съдии, което е 26.34% избирателна активност, далеч под необходимите 33% за редовен избор.

Според чл. 29к, ал. 2 от Закона за съдебната власт, за да е редовен изборът, в него трябва да гласуват повече от половината от съдиите с право на глас – т.е. поне 1102. В случай на провал на следващия ден се провежда нов вот, при който трябва да гласуват не по-малко от 33% или 727 съдии, за да бъде редовен изборът.

Марина Михайлова и Деян Денев изтъкват, че ВСС, наред с парламента, президента, правителството и Конституционния съд е висш държавен орган с особена природа и статус – висш административен и управленски орган, който осъществява ръководство на структурите на съдебната власт.

Освен това двамата наблягат на факта, че ВСС е постоянно действащ колективен орган и основният принцип за конституирането му е квотният – 11 членове се избират от Народното събрание и 11 от съдиите, прокурорите и следователите.

Според тях макар законодателят да е свободен да уреди процедурата за избор на членове на ВСС от съдебната квота в закон, той не може да направи това по начин, който противоречи на конституционните принципи за конституирането на съвета, и който води до невъзможност за финализиране на процедурата по избор на нови членове.

Михайлова и Денев настояват Избирателната комисия да допълни решението си от 17 октомври като предложи на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд да насрочат нова дата за трето гласуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови