Двама съдии отиват на балотаж за член на КС

OFFNews 04 ноември 2021 в 15:07 1192 0

Соня Янкулова и Ваня Анчева отиват на балотаж за конституционен съдия, след като днес Общото събрание на Върховния касационен съд и Върховния административен съд не успяха да изберат член на КС на първи тур.

Подкрепа за Янкулова дадоха 62-ма върховни съдии, Анчева получи 46 гласа от общо 159 участвали във вота. В момента се гласува повторно.

Предложени бяха четирима съдии от ВАС - Ваня Анчева, Йовка Дражева, Севдалина Червенкова и Соня Янкулова.

Йовка Дражева бе подкрепена от 16 магистрати, а Севдалина Червенкова от 27.

Любопитен елемент е, че между ВКС и ВАС има неписано споразумение да се редуват при излъчването на конституционен съдия и сега е ред на административния съд за предложение. Именно затова и четиримата кандидати бяха от ВАС.

Съставът на КС се обновява на всеки 3 г. като четирима конституционни съдии се сменят поради изтичане на 9-годишния им мандат. Новите се избират от Общото събрание на ВКС и ВАС, от президента и от Народното събрание.

Румен Радев вече назначи проф. Янаки Стоилов, а парламентът трябва да избере двама. Стоилов влиза на мястото на председателя на КС Борис Велчев, чийто мандат изтича. Съда трябва да напуснат и Атанас Атанасов, излъчен от парламента, и Георги Ангелов от съдебната власт. НС има още едно място, което трябва да се заеме през февруари 2022 г. Тогава от КС излиза Гроздан Илиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews