Двама на съд, тренирали с анаболи питбули за боеве

OFFNews Последна промяна на 08 март 2017 в 14:17 7898 1

Прокуратурата в Пловдив внесе обвинителен акт в съда срещу двама мъже, отглеждали и тренирали 50 питбула за боеве. 

Иван И., на 48 г., и Константин И., на 23 г., се изправят пред съда за това, че в съучастие като съизвършители, са отглеждали и тренирали животни за боеве.  

По делото е установено, че за периода от началото на 2012 г. до 29 октомври 2016 г. в Пловдив – в парцел с двор и производствена сграда, двамата обвиняеми отглеждали и тренирали 50 кучета от породата „Питбул“ за боеве, като животните били на различна възраст и с различен пол. 

Събраните доказателства сочат, че двамата обвиняеми са отглеждали и тренирали животните, като с оглед специфичното им предназначение, а именно участието им в боеве със себеподобни, са ги подлагали на специален хранителен режим. Този режим бил различен за всяко едно куче с оглед неговата възраст, както и това дали му предстои участие в бой или вече е участвал в такъв. Освен тези специално разработени и прилагани хранителни програми, за отглеждането на кучетата били използвани и специфични тренировъчни схеми за подготовката за участие в боеве. 

Животните били третирани с медикаменти, с препарати за увеличаване на мускулната маса и сила, като например „метан“, „тестостерон“ и „декадурабулин“, и с други лекарства.

Кучетата били отглеждани на територията на гр. Пловдив, като в производствена сграда била открита конструкция, изградена от метални елементи и дъски под формата на квадрат с височина на стените около 90 см. Дъното на това ограждение било покрито с текстилна материя, зацапана с червени оцветявания. На място били установени два дървени клина, които по принцип служат за разчленяване на челюстите на животните. По тях е била открита кръв. Монтирана е била осветителна система, включваща прожектор на висока стойка, насочен към заграждението.

По делото са били разпитани свидетели, назначени и изготвени няколко експертизи, като една от тях е комплексна ветеринарно-медицинска с участието на ветеринарен лекар и специалист етолог. Последният при изготвянето на експертизата е изследвал поведенческия модел на иззетите питбули. Установено е било, че силният страх, който са показали, както и тяхната агресивност, сочат за една определена целенасоченост при обучението им, а именно за бой със себеподобни. В тази насока са и изводите, направени относно използваните хранителни програми, както и прилаганите медикаменти. От момента на изземването на кучетата по съответния законен ред същите се настанени в ОП „Зооветеринарен комплекс“ Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови