Двама членове на ВСС са подали оставки (обновена)

OFFNews 18 юни 2021 в 15:02 5983 0

Двама членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет - Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев, подадоха оставки.

Двамата са координатори на проекта за реформа на съдебната карта, който беше подложен на унищожителни критика от политици, юристи, неправителствени организации, местни общности и от служебния правосъден министър.

Димитрова и Шекерджиев са избрани пряко от съдиите в страната. Според Закона за съдебната власт Пленумът на ВСС обявява подадената оставка на изборен член на първото си заседание след депозирането ѝ. 

В обръщение към съдиите в България, качено на сайта на ВСС, двамата благодарят на колегите си за това, че през последните 4 г. са били техен коректив и съветник.

"Помогнахте ни да не губим връзка с реалността въпреки постоянните отклонения в дневния ред на Съдийската колегия на ВСС от важните за съдебната система и в частност - за съдилищата, теми. Подаваме оставки с чувство на удовлетвореност, че реално отворихме дебата за промени в съдебната система. От самото начало на този състав на Съдийската колегия на ВСС поставихме на масата редица проблеми, на които очаквахме да дадем рационални решения, но до такива често не стигахме", пишат Димитрова и Шекерджиев.

Двамата допълват, че са положили всички усилия да бъдат чути, че съществена промяна в системата би могла да се извърши само чрез законодателни изменения и политическа воля.

"Надявахме се, че внесохме малко "шум" вътре и извън системата, за да се осветят пределно ясно големите и малки проблеми на съдилищата, да бъде достатъчно добре фокусирана отговорността на властите и да не се получава изкривена интерпретация при решаването им занапред", допълват двамата съдии.

Те декларират, че не отстъпват от становището си, че е време за категорични мерки, свързани с върховенството на правото и с ефективността и ефикасността на съдилищата у нас.

Преди да стане член на ВСС Красимир Шекерджиев бе наказателен съдия във Върховния касационен съд, а Боряна Димитрова – председател на окръжния съд в Бургас. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови