Два дни проверки по морето: Нарушения на Алепу, Росенец, Аркутино и Буджака

OFFNews 22 юли 2020 в 15:41 5515 3

Проверки за законността на строителство по морето откри редица нарушения, съобщиха от прокуратурата. 

Те са извършени на 20 и 21 юли под ръководството на заместника на главния прокурор при Върховна административна прокуратура (ВАП) и в присъствието на наблюдаващ прокурор от ВАП, органите на ДНСК, РДНСК-Бургас, Областна и Морска администрация Бургас. Сред откритите нарушения е и "незаконосъобразно ограничаване на достъп до плажната ивица", уточняват от обвинението. 

Проверка на обект „Алепу вилидж“ в местността „Алепу“ – Созопол констатира изграждането на укрепително съоръжение – странична подпорна стена, в отклонение от строителните книжа. Извършената промяна е по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект. ВАП ангажира незабавно компетентните действия на ДНСК във връзка с незаконното строителство по реда на ЗУТ. 

Проверка в местността „Аркутино“ e установиla, че към настоящия момент не се извършват строителни дейности в близост до крайбрежната ивица. Констатирано е, че липсва строителна ограда и обезопасяване на бетонова конструкция, чието изграждане е преустановено през 1992 г. Следва кметът на община Созопол да предприеме действия за обезопасяването на обекта. 

В местността „Буджака“ са установeни оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. Достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани.

За обектите в местността „Буджака“ са образувани отделни прокурорски преписки. 

В парк „Росенец“ се установи, че не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда. 

В МРРБ липсва одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанищен обект, няма одобрен инвестиционен проект за изграждането и на двуетажна постройка, разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица. 

При проверка на комплекс „Венид Еко вилидж“ в Свети Влас е констатирано, че към момента не се извършват дейности по строителството на жилищни сгради и хотел - 36 бр. къщи в съответствиe с общата строителна забрана за периода до 1 октомври по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. 

С оглед това, че не е била издадена изрична заповед до 21.07.2020 г., от кмета на община Несебър е изискано да бъде издадена такава до произнасянето на Административен съд – Бургас относно разрешенията за строеж в гористата местност.  

На органите на РДНСК – Бургас е възложено предприемането на мерки за указанията на началника на ДНСК и за спазване на ЗУТ. 

Проверките под ръководството на ВАП за незаконосъобразно строителство по Черноморието продължават. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

3

sawall

23.07 2020 в 17:39

Сетили са се. Да се бяхте сетили по-рано, а? Тези неща (и много много други) се знаят от години, спорове и скандали има всеки сезон, а тея се правят на изненадани. Слугинажът, алчността и страхливостта в комбинация са много тежка болест.

В България номерът е да си от хората на БСП/ГЕРБ/ДПС, че да си заградиш едно плажче (нищо че е незаконно), да си наемеш едни тъпаци с бицарки да ти го пазят, да си сложиш анцугчето, да си пуснеш чалгицата и да се излегнеш край басейнчето (също без разрешително). Ако някой направи проблем - проверка от прокуратурата доказва, че това не е три етажна вила, а барбекю.

А сега се правят на ощипани моми. Аре къш.

11719

2

Краси

22.07 2020 в 23:18

Сетила се Мара да е побара.
А къде бяхте досега, господа, и кого мислите, че ще заблудите с показните си акции?

3006

1

Митко Паузов

22.07 2020 в 16:30

ГБС не харесва това.
 
X

Да помогнем на украинските деца!