Добричка прокурорка е осъдена окончателно за лъжесвидетелстване

OFFNews 23 март 2022 в 09:42 2097 0

Върховният касационен съд окончателно осъди добричката прокурорка Румяна Желева за лъжесвидетелстване в полза на съпруга си, за да избегне наказание. Така ВКС потвърди присъдата от 6 месеца пробация, произнесена преди това от Апелативния специализиран наказателен съд. 

В началото на октомври 2018 г. Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Желева за извършване на две престъпления. Първото бе за това, че на 30 юни 2012 г. в качеството си на длъжностно лице е използвала служебното си положение (представяйки се като прокурор пред служители в Първо РУ "Полиция" - Добрич), за да преустанови започнала проверка срещу съпруга ѝ, спрян от полицаите да кара микробуса си пил и без документи.

Желева бе обвинена и за лъжесвидетелстване – за това, че в хода на образуваното досъдебно производство по случая по свое желание (макар да не е длъжна да свидетелства срещу член от семейството) тя на три пъти дала лъжливи показания пред разследващите и съдебните органи в Добрич, Варна и Разград.

По първото обвинение Специализираният наказателен съд оправда Румяна Желева и ѝ наложи наказание единствено за лъжесвидетелстване.

Историята е от 2012 г., когато съпругът на Желева отказал на служители на МВР проверка за алкохол. След негово обаждане по телефона на мястото пристигнала съпругата му, представила се и настояла да няма последствия за мъжа й. След повторна покана от полицаите за алкохолна проверка с дрегер, мъжът станал агресивен, хванал единия от полицаите за ръката, ударил го с юмрук в гърдите, отправял заплахи и обиди. Наложило се идването на втори полицейски екип, след което бил задържан и отведен в Районното управление.

Съпругът бе осъден условно за хулиганство, закана за убийство и нанасяне на лека телесна повреда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!