Добавки към пенсиите за Великден ще има: по 70 лв., но не за всички

Донев обясни неяснотата по въпроса ще има ли добавки с пречка, поставена от 48-ото Народно събрание

OFFNews 06 април 2023 в 11:40 4608 3

Гълъб Донев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Гълъб Донев

По 70 лв. добавка за Великден ще получат един милион и две хиляди пенсионери. Това заяви на брифинг служебният министър-председател Гълъб Донев в Министерския съвет. 

Добавката ще е само за възрастните хора, чиито пенсии без добавките и компенсациите към тях са под линията на бедност - 504 лв.

Парите ще бъдат изплатени на над половината от всички пенсионери в страната по банков път или чрез пощенските станции на страната следващата седмица.

"Разбирам добре, че това решение на правителството, ще се възприеме като несправедливо от пенсионерите, които няма да получат тази добавка, особено от тези, които получават малко над 504 лв. Уверявам ви, че това беше най-справедливото решение при ограниченията, които ни наложи 48-ото Народно събрание и в условията, в които работи служебното правителство", категоричен е Донев.

Неяснотата ще има ли добавки, или не породи коментари през последните дни, на които Донев отговори днес, като обвини депутатите от 48-ото Народно събрание, че са ограничили възможностите за финансиране на извънредни разходи от служебното правителство. Това било основната причина да има затруднение "при намирането на нормативна възможност за осигуряване на необходимия ресурс от бюджета за великденски добавки към пенсиите".

Донев обясни, че министрите разбират, че голяма част от пенсионерите се намират в затруднено финансово състояние, но подчерта, че добавката към пенсията е вид социална подкрепа за най-уязвимите.

"Не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос. Принципът в Европейския съюз е социалните мерки да бъдат насочени към най-уязвимите групи в обществото. Без съмнение това за възрастните с пенсия под линията на бедност, което е повече от половината от пенсионерите у нас", заяви Гълъб Донев.

Добавката ще бъде изплатена от НОИ в началото на следващата седмица, така че всички пенсионери ще получат парите преди Великденските празниците.

"Осигуряваме средствата въпреки ограниченията, благодарение на спестен финансов ресурс от служебното правителство през 2022 г.", не пропусна да подчертае Донев. 

Премиерът обясни, че правителството е приключи 2022 г. с дефицит от 2,9%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1905

3

2021

06.04 2023 в 20:57

Иване, това не е вярно. Родителите ми вземат минималната пенсия. Родени са 1944 г. 35-40 год. трудов стаж. Такива са и повечето пенсионери.

1020

2

PlamenIv54

06.04 2023 в 13:53

Това ЗКПЧ нагледно доказа защо на фатмак не трябва да се дава да управлява. Отново замириса на зелени чорапи.

1730

1

Ivan

06.04 2023 в 13:25

Гъйлъбо, мой гълъбе.....Най-уязвимите в момента са най-неработилите през живота си, най-неграмотните и най-често гласуващи за ГЕРБ-ДПС и БСП. От това следва, че от тук нататък, ще ме хванеш за дедовия да плащам осигуровки. Или ако е неизбежно- само върху МРЗ!!! Освен това-увеличаването на пенсията и мизерните допълнителни трябва да са обвързани с имотното състояние на получаващите ги. Тарикатин-бизнесмен цял живот е осигуравал жена си на минимума, живее баровски, кара лимузини, но е "уязвима"! Лично аз познавам подобна личност. Работило-неработило 10-15 години, по свои си причини- и пак е "уязвимо"! Мерките на ЕС касаят нормална икономика и нормално общество, а не българските тарикатлъци. Просто там не могат да си представят, какви номера знаем.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика