До 20 юни партиите трябва да излъчат кандидати за членове на ВСС

OFFNews Последна промяна на 31 май 2017 в 10:53 1790 0

До 20 юни партиите трябва да излъчат кандидати за членове на ВСС

Парламентът прие правила за условията и реда за предлагане, изслушване и избор на членове за съдийската и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на Народното събрание.

Парламентът трябва да излъчи 11 кандидати - шестима за съдийската колегия и петима за прокурорската. Предложенията за кандидати могат да бъдат внесени в 21-дневен срок от приемането на правилата за избор. Това означава, че партиите ще могат да номинират кандидати до 20 юни. 

Кандидатите ще бъдат изслушани на открито заседание на правната комисия през есента. Изслушването ще се излъчва в реално време на интернет страницата на Народното събрание.

Гласуването ще се извършва поотделно за всеки кандидат. Избран е кандидатът, който е получил най-много гласове, но не по-малко от 2/3 от гласовете на народните представители.

В случай, че повече кандидати получат необходимия брой гласове, между тях се провежда балотаж. За избран се смята този, който е получил най-много гласове, но не по-малко от 2/3 от общия брой на народните представители.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !