ДНСК даде на прокуратурата строежа до УНСС в Студентския град

OFFNews 15 юли 2021 в 11:51 4778 0

ДНСК сезира Върховната административна прокуратура с искане издадените разрешения от главния архитект на София за строеж в Студентския град да бъдат обявени за нищожни.

Става дума за строеж на 25-етажна сграда до УНСС в района на ул. "8 декември". За проблема сигнализира и председателят на "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова, която твърди, че сградата няма разрешение за строеж.

В хода на проверката, която е назначена с писмо на началника на ДНСК от 9 юни 2021 г., е установено свличане на земни маси в изкоп с дължина около 25–30 м, заедно със строителната ограда и част от тротоара по улицата.

Бил е съставен констативен акт и е издадена заповед, с която е спряно изпълнението на всички строително-монтажни работи, с изключение на дейностите за незабавно обезопасяване на строежа. Одобрени са преработки по реда на чл. 154, ал. 5 от ЗУТ от главния архитект на Столична община и са предприети мерки по локализиране на аварията. Били са издадени наказателни постановления и са наложени глоби.

Със същата заповед е наредено „незабавно да бъдат предприети действия по преработка на инвестиционните проекти, така, че да не се засягат имоти общинска собственост“. Но до момента няма реакция. С няколко писма от юни ДНСК е изискала главният архитект и възложителят на строежа да предприемат съответните мерки.

Проверките са показали, че издадените от главния архитект две разрешения за строеж са в противоречие със Закона за устройство на територията (ЗУТ). В частта от закона, засягаща издаването на разрешения за строеж за отделни етапи, се изисква те да могат да се изпълняват и използват самостоятелно. Разрешеното изпълнение на изкопи не представлява самостоятелен строеж. То винаги е съпроводено от проект за изпълнение на сграда. В този случай проект липсва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!