Димитър Младенов от СГП е първият кандидат за европейски делегиран прокурор

OFFNews 06 януари 2021 в 09:30 1716 0

Димитър Младенов от Софийската градска прокуратура е първият кандидат за европейски делегиран прокурор. 

Процедурата за подбор започна на 17 декември 2020 г. и ще завърши на същата дата през януари. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обяви, че се търсят 10 души. 

Кандидатите трябва да отговарят на изискването да са действащи съдии, прокурори или следователи, да имат поне 8 г. юридически стаж, да са на възраст до 58 г., да имат придобит статут на несменяемост и оценка „много добра“ от последната атестация. Освен това трябва да владеят добре английски език.

Димитър Младенов е с 20-годишен стаж. Бил е обвинител в районната прокуратура в Сливен, после в СРП, а през последните 8 г. е в Софийската градска прокуратура.

В мотивационното си писмо Младенов отбелязва, чe e yчacтвaл aĸтивнo в eвpoпeйcĸи oбyчeния, ocoбeнo влияниe мy e oĸaзaлo твopчecтвoтo нa Hил Kpиcти, ĸaĸтo и чe пpeди oĸoлo 2 г. e cтaнaл дoĸтop пo пpaвo и диcepтaциятa мy e пoлyчилa пoлoжитeлнa peцeнзия oт пpeдceдaтeля нa KC пpoф.Бopиc Beлчeв.

"Кандидатствайки за тази работа, намирам, че тя ми дава уникалната възможност да приложа добрите европейски практики в областта на разследването и на съвместната работа с други колеги. Бих се радвал на възможността да дам своя принос в успешното реализиране на разследвания, свързани със злоупотреби с еврофондове и други свързани с тях деяния, което да доведе до сериозно повишаване на доверието и вярата в ЕС и моята Родина", пише още Младенов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови