Делото за катастрофата край Своге отиде в трета глуха

СГС върна делото заради неясноти и противоречия в обвинението

OFFNews 04 ноември 2020 в 16:37 3999 0

Делото срещу бивши началници на Агенция "Пътна инфраструктура", които трябваше да отговарят за катастрофата край Своге от август 2018 г., отиде в трета глуха заради неясното и противоречия, съобщи Капитал.

При автопроизшествието на прясно ремонтирания участък загинаха 20 души.  

Бившите пътни директори Светослав Глосов и Дончо Атанасов бяха обвинени, че не са предприели действия за изграждане на качествена настилка, за да се гарантира безопасността на пътя. 

Глосов бе обвинен за това, че не е свикал извънредно заседание на УС на агенцията, на което да докладва за отказа на Сдружение „Т.С." да извърши пълна подмяна на асфалтовото покритие на част от републикански път II-16. Освен това не направил необходимото на Института по пътищата и мостовете да бъде възложена експертиза на пътния участък, за да бъдат предотвратени инциденти. Това е станало въпреки писмото от полицейското управление в Своге, че участъкът е опасен за шофьорите.

Другият обвиняем Данчо Атанасов не е свикал заседание на УС на АПИ, на което да се вземе решение за отпускането на пари за ремонта на пътя. Заради това не са били възложени ремонтни дейности за подмяна на износения пласт от конфликтния участък.

Според прокуратурата с неизпълнението на своите задължения двамата са целели облага за изпълнителите на струващия 23 млн. лв. ремонт на пътя – „Трейс“.

Софийският градски съд обаче прекратява делото с мотива, че обвинението не казва ясно каква точно е вината на Глосов и Атанасов, има и противоречия в обвинителната теза. Така прокуратурата ги лишава от възможността да разберат в какво са обвинени и да осигурят адекватна на обвиненията защита. Освен това фактологията "значително предхожда инкриминираното бездействие на двамата подсъдими".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!