ДБ предлага разследващият главния прокурор да е съдия от ВКС, който временно да изпълнява ролята на обвинител

Той ще се избира от софтуер от списък, одобрен от наказателната колегия на ВКС, с наказателни съдии на апелативните и окръжните съдилища

OFFNews 19 октомври 2022 в 14:59 2378 1

предложение

Снимка Архив

ДБ внесе промени в НПК за разследването на главния прокурор.

Депутатите от "Демократична България" внесоха предложението си за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, което да осигури независимо разследване на главния прокурор или негов заместник. Известният вече проект бе внесен в първия ден от работата на 48-ия парламент.

Механизмът предвижда материалите с искането за разследване да се изпращат на наказателната колегия на Върховния касационен съд. Преписката да отива незабавно при съдия, избран на случаен принцип между наказателните съдии на ВКС и съдиите от наказателните отделения на апелативните и окръжни съдилища с ранг на съдия от ВКС. Въпросният съдия се избира от списък, одобрен предварително от общото събрание на наказателната колегия на ВКС. 

Случайният подбор ще става от специален софтуер, който ще подлежи на периодичен одит. А разследващият ще изпълнява функциите на прокурор за две години. Ако производството продължи и след този срок, се избира друг разследващ по описаната процедура. 

Вносителите на предложението от ДБ твърдят, че то е съображенията на международните партньори разследващият главния прокурор да не е от структурата на държавното обвинение. 

Идеята на ДБ е разследващият да бъде назначен временно като прокурор във ВКС, за да се спази Конституцията. Така според тях се създава гаранция, че всеки сигнал или жалба срещу обвинител №1 или негов заместник ще бъде проверен обективно. Ако след първия сигнал се получат и други, те ще се разглеждат от същия вече избран прокурор.

В законопроекта се предлага разследващият да ръководи досъдебното производство и да участва на всички инстанции в производството.

Предвижда се отказът от досъдебно производство да може да се обжалва пред Софийския градски съд, който ще разгледа делото на закрито заседание и ще се произнесе не по-късно от един месец. При отмяна на постановлението за отказ съдът ще връща преписката на разследващия прокурор.

Разследващи органи в тези случаи ще са служители от МВР - разследващ полицаи, които ще бъдат определени със заповед на вътрешния министър. 

Като мярка за ограничаване на властта на главния прокурор ДБ предлага парламентът да не избира като членове на Висшия съдебен съвет действащи прокурори и следователи. Мярката е предвидена и в Плана за възстановяване и устойчивост, напомнят вносителите. Така ще бъде постигнато по-добро обществено представителство и участие на юристи от неправителствения сектор, адвокатурата, академичната общност и др. и ще направи по-справедливо управлението на съдебната система, се казва в мотивите за промени в НПК.    

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови