Дават на съд осем от ДАИ за подкупи и "такса спокойствие"

OFFNews 24 март 2017 в 14:28 3270 2

Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу осем участници в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи, сред които действащи и бивши служители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация".

Седем обвинения по три текста от Наказателния кодекс са повдигнати на Цветелин Цветанов – доскорошен ръководител на Изпълнителната агенция. Той е обвинен и за два подкупа преди създаването на групата, взети още когато е началник на Областния отдел „Автомобилна администрация“ в Плевен. 

Като участници групата са предадени на съд Соня Христова, Цветелина Димчева-Дойчинова,Тихомир Вълчев, Пламен Ангелов, Емил Иванов, Венцислав Генов и Цецка Димитрова. 

Доказателствата по делото сочат, че Цветелин Цветанов e организирал престъпната групата през февруари 2015 г. Оттогава тя започва паралелна дейност под паравана на Изпълнителната агенция по събиране на т.нар. „такса спокойствие“ от автопревозвачи, целенасочено извършване на проверки на определени пунктове, на учебни центрове и фирми за превоз на товари и пътници, чрез покровителстване или формално извършване на проверки, натиск на превозвачи да плащат на инспектори от ведомството, за да не им се извършват проверки, манипулиране на изпити за придобиване на категории за правоуправление на леки и товарни автомобили, изпити за правоспособност за превоз на опасни товари ADR, за професионална компетентност, нерегламентирано издаване на свидетелства, издаване и възстановяване на лицензи за международен превоз на товари и пътници, назначаване на
служители в агенцията срещу подкупи.

За целта били привлечени хора на ръководни позиции в областните отдели в страната и прилагащи контролните и лицензионни правомощия на Изпълнителната агенция в различни региони. Цветанов лично координирал
действията на участниците в групата, информирал се ежедневно за тях и поставял задачи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21272

2

Гароне

24.03 2017 в 21:56

Като чета за ДАИ, направо се чудя, как са ми дали книжка без пари?

16009

1

Nik68

24.03 2017 в 15:24

Да напомним на гражданството - кой го е предложил за длъжността в Плевен въпросния, главен обвиняем.