ДАНС започна проверка на сделката за боклука на Варна

OFFNews 23 юни 2021 в 17:57 2582 0

ДАНС започна инспекция на сделката за сметопочистването и сметоизвозването във Варна заради предстоящия избор на фирма, която да събира отпадъците, съобщи Нова тв.

"Има проверка, да. В действителност проверки има много в момента, всякакви. Всеки ден по много, но пак казвам няма и драма, защото депото е налично, има капацитет за години напред, т.е. за този период няма нищо, което да е притеснително от гледна точка на капацитета на общото ни регионално депо", заяви кметът Иван Портних.

Договорът с предишната компания, който е бил с действие 10 г., е изтекъл на 26 май, но властите в морския град уверяват, че няма проблем с боклука.

Очаква се новият договор да бъде подписан утре, а ако това не се случи, ще бъде пусната нова обществена поръчка.

Портних бе категоричен, че няма опасност градът да затъне в боклуци, тъй като в момента сметта се извозва в депото в село Въглен. Но това не може да продължава до безкрай, тъй като има европейски и законови изисквания за сепариране на отпадъците, допълни той.

Капацитетът на депото във Въглен е достатъчен за още 3 г., обясни кметът на община Аксаково Атанас Стоилов, на чиято територия е сметището. През този период предстои да бъде изградена и нова клетка.

Управителят на фирмата-собственик на завода за преработка на отпадъци в Езерово Емил Дичев обясни за БТА, че компанията не се е явила на обществената поръчка, обявена от община Варна, заради неизпълними условия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови