ДАНС също е работила по Петьо Еврото

OFFNews 27 март 2024 в 14:49 1664 1

Петров

Снимка Архив

Петьо Петров-Еврото

Държавната агенция "Национална сигурност" също е работила по бившия следовател Петьо Петров-Петьо Еврото, който в момента е в неизвестност. Това става ясно от документи, с които разполага Антикорупционният фонд в поредицата им "СГП лийкс".

Делото срещу Еврото бе образувано от Софийската районна прокуратура, а акцията по задържането му бе проведена през миналия май, но той успя да избяга. Според ГДБОП той е пресякъл зелената граница и се намира в съседна балканска държава. По-късно делото бе иззето от Софийската градска прокуратура и обвиненията срещу Петров бяха преформулирани. Съдът обаче отказа да издаде европейска заповед за неговия арест.

"Във връзка с придобита информация от служители на ДАНС, че на адрес в гр. София, жк Сердика, бл.18А …, на който е регистрирано търговско дружество "Евролаб 2011" ЕООД, свързано с лицето Размиг Керопе Чакърян, се намират вещи и предмети от значение по образувано досъдебно производство от СРП, които могат да бъдат укрити или унищожени … предлагам да бъдат извършени действия по разследването на адресите."

Това гласи един от документите, огласени днес от АКФ. Става дума за докладна записка от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) от 29 май 2023 г., нощта, в която властите правят безуспешен опит за задържане на Петьо Петров. Фирмата "Евролаб 2011" стана скандално известна покрай фитосанитарния контрол на ГКПП-"Капитан Андреево", посочвана многократно като "слабо звено" в граничния контрол.

Видно от протоколираните разпити на служители на ГДБОП, действията са извършени още същата вечер в рамките на светкавично образувано от СРП досъдебно производство по публикация на АКФ ден по-рано със снимка на усмихнатите Петьо Петров и Борислав Сарафов пред ресторанта "Осемте джуджета", посочват от фонда.

Ролята на ДАНС в среднощното претърсване на адреси, свързани с Размиг Чакърян, не беше публично известна досега. Не беше известно и подаването на оперативна информация от ДАНС към ГДБОП за връзки между "Евролаб 2011" ЕООД и Размиг Чакърян, от една страна, и между Чакърян и започнатото разследване срещу Петьо Еврото, от друга. Досега такава информация излизаше само от журналистически разследвания. Претърсените имоти, свързани с Размиг Чакърян, са столичният ресторант "Келари", други адреси в близост до него, въпросният офис на "Евролаб 2011", както и вила в Капитан Андреево, напомнят от АКФ.

Не е известно какво е открито при нито едно от тези действия по разследване. От прокуратурата досега не са обявявали какво се е случило с иззетите веществени доказателства – компютри, записи от охранителни камери и документи – от имотите на Чакърян и дали информацията на ДАНС за връзка с Петьо Петров е потвърдена. Не е ясно и дали по линия на Размиг Чакърян са извършвани каквито и да е допълнителни действия по разследване след приемане на делото по компетентност от СГП, изтъкват от фонда.

И допълват, че след безуспешната акция по задържането на Петров, на 30 май 2023 г. наблюдаващият прокурор от СРП Георги Иванов нарежда издирване на местонахождението на Еврото, неговото дете и на Размиг Чакърян, включително поставянето на специфичен граничен контрол, ако се опитат да преминат границата. Също неясно остава дали Чакърян продължава да се издирва от властите и към момента.

Днес Прокурорската колегия отказа да отстрани временно от длъжност обвинителя от СРП Константин Сулев, обвинен в длъжностно престъпление, свързано с разследване срещу Пепи Еврото. Колегията изслуша при закрити врати петимата наблюдаващи прокурори от СГП по делото срещу групата за влияние на Мартин Божанов-Нотариуса.

Миналата есен Константин Сулев бе обвинен в длъжностно престъпление, а преди три седмици обвинителният акт срещу него бе внесен в Софийския градски съд. Провиненията на Сулев са, че е нарушил и не е изпълнил своите задължения в полза на бившия главен прокурор Иван Гешев, като не е допуснал информация да попадне в медиите. Освен това другата му цел е била да навреди на Петьо Петров и Кристиян Христов, замесен в схемата "Осемте джуджета" за завземането на бизнеса на Илия и Явор Златанови. Миналата година той бе арестуван преди да даде пресконференция, на която бе обещал да разкрие данни за отношенията си с Еврото и бившата му съпруга Любена Павлова. Малко преди това Павлова разказа пред АКФ, че Петьо Петров е писал заплашителното писмо до Гешев. Христов пък обяви, че е работил няколко години за Павлова и Петров и бил принуждаван да прави какви ли не неща. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!