ДАНС проверява има ли корупция при строежа на оградата

Според сигнал на Велизар Енчев близки до Патриотите фирми прибират парите

OFFNews 08 юни 2017 в 10:16 4741 4

ДАНС проверява има ли корупция при строежа на оградата

По сигнал на прокуратурата ДАНС прави проверка за това има ли корупционно поведение от висши държавни служители във връзка със строежа на оградата на границата. 

От Върховна касационна прокуратура (ВКП) съобщиха, че на ДАНС е разпоредена проверка на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница. 

На 10 март 2017 г. до главния прокурор е постъпил сигнал от Велизар Енчев, съдържащ твърдения за евентуални нарушения и престъпления във връзка с изграждането на инженерно съоръжение от възпрепятстващ тип /ограда/с цел опазване на държавната граница. Посочва се, че тази дейност неправомерно се осъществява от фирми на ПП „Патриотичен фронт“ при наличие на данни за „свързани лица“, както и че цените по договорите са многократно завишени.

От Върховна касационна прокуратура е изискана съответната документация от Областните управители на областите Хасково, Ямбол и Бургас, доколкото те предприемат и организират всички действия във връзка с проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на временното препятстващо съоръжение. Средствата се одобряват от МС, а изградените участъци от съоръжението преди експлоатацията им се приемат с протокол от комисия, назначена от съответния областен управител.
Редът и условията за възлагането и изграждането на временно възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница се определя от ПМС № 55/12.03.2015 г., а с допълнителни актове на МС са били одобрени допълнителни разходи /ПМС №19/28.01.2016 г. / и са взети неотложни мерки във връзка с миграционния натиск по границата на Република България /РМС № 17/14.01.2015 г./.

С постановление от 28 март 2017 г. ВКП е възложила на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) извършване на финансова инспекция по отношение възлагането, проектирането, изграждането и гаранционното поддържане на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница. За проверка на твърденията за корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности и функцията на съоръжението за защита на териториалната цялост на държавата, на 24 април 2017 г. ВКП е възложила на ДАНС извършване на проверка. Възложената от ВКП проверка и инспекция на ДАНС и АДФИ не е приключила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

2

рамбо

08.06 2017 в 11:17

Проверката ще приключи с хепиенд от рода на "Ало, Цецо ..нали обещахме там да не ги закачаме...Звънни им там по ЕГН-то и им кажи"

15614

1

OTBPAT

08.06 2017 в 10:35

Хммм... остана и водата да е мокра :))

 
X

Да помогнем на украинските деца!