Даниела Машева: Дипломата на Гешев е легитимна, проверявана е многократно

OFFNews 26 юли 2021 в 10:22 8285 2

„Мисля, че дипломата на Иван Гешев е легитимна. Многократно е проверявана тази диплома. Смятате ли, че това висше учебно заведение (Академията на МВР) не е акредитирано да издава такива дипломи. Много адвокати и нотариуси имат дипломи оттам, какво ще се случи с тях и с техните актове?“, заяви заместникът на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура Даниела Машева в предаването „Тази сутрин“ по повод информация, че дипломата на главния прокурор може да не е редовно издадена.

Че ще попита МОН дали дипломата по право на Иван Гешев, издадена от Академията на МВР, е редовна, обяви и депутатът Татяна Дончева.

Според Даниела Машева темата за дипломата на главния прокурор се повдига в обществото заради неуспешната процедура по неговото отстраняване във ВСС.

Що се отнася до процедурата, гласуването показа, че мнозинството във ВСС прие, че министърът не е от кръга лица, които могат да откриват процедура за освобождаване на главния прокурор, коментира Машева. Според нея гласуването не е показвало отношение към Гешев, а към легитимността на сигнала, така че не може да се каже, че осем души са гласували за неговото отстраняване.

"Просто някои колеги застъпиха различни тези", добави Машева. 

"Сега съществуващите законови разпоредби са абсолютно ясни. Споделям позицията на мнозинството, която отхвърли разглеждането на сигнала. Тази процедура трябва да бъде обвързана с процедура за дисциплинарно производство срещу главния прокурор. Право да внасят предложение на избор на главен прокурор имат трима членове на ВСС и министъра на правосъдието. За отстраняването му могат да внесат искане трима души от прокурорската колегия и петима от пленума от ВСС", заяви Машева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

diplomatcho

26.07 2021 в 22:37

ОК
Айде сега да видим дипломите и на другите - Мая, Хаджикъв си, Танчето, Раданчето и така

6245

1

kokoten

26.07 2021 в 10:30

Учудващо е даже милиционерското училище е издало диплома на тоя,откровено казано,прост и неграмотен човечец.....Гешев,подай си оставката и спести на хората много нерви и време...