Четвърта година съдът опитва да конфискува имущество на братя Галеви

OFFNews 31 октомври 2016 в 14:21 3024 1

Четвърта година съдът опитва да конфискува имущество на братя Галеви

Четвърта година съдът се опитва да изпълни искането за конфискация на имуществото на Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви. В понеделник в Кюстендилския окръжен съд се проведе поредно заседание по искането за отнемане на имущество на двамата. Те са в неизвестност от май 2012 година.

По делото е приета допълнителна задача към съдебно-автотехническа оценителна експертиза на моторни превозни средства. За изслушване на следващото заседание беше отложена оръжейна експертиза, поради невнасянето ѝ в срок от вещото лице. Също така съдът назначи съдебно-икономическа експертиза.

Искът за конфискация на имущество на Пламен Галев и Ангел Христов, техните съпруги и контролираните от тях дружества е за над 4 млн. лв. и е внесен от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество в съда през 2012 г., по реда на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

Сред имуществото, за което се иска конфискация, са девет луксозни автомобила, някои от които са бронирани и изработени по поръчка. В иска са включени и дялове на двамата във фирми, сред които и две офшорни компании, както и имоти.

През 2012 Ангел Христов получи 4 г. затвор, а Пламен Галев - 5 г. затвор за участие в организирана престъпна група за принуда и изнудвания. През ноември 2010 г. Галев имаше допълнително обвинение за изнудване и нанасяне на средна телесна повреда. Те бяха пуснати на свобода под парична гаранция от по 50 хил. лв. преди Върховният касационен съд (ВКС) да се произнесе окончателно по присъдите им.

Пламен Галев беше задържан през декември 2008 г., а Ангел Христов беше арестуван през януари 2009 г. след разпит в Националната следствена служба. Всичко това се случи, след като стана известно, че двамата са се срещнали с бившия вътрешен министър Румен Петков, а посредник е бил тогавашният съветник в ДАНС Алексей Петров. Срещата доведе до оставката на Петков от министерския пост. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови