Бракониери се опитаха да сгазят инспектори на ИАРА, удариха се в дървета и избягаха

OFFNews 03 ноември 2020 в 16:45 2961 0

Инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) се опитаха да хванат бракониери с джип по време на рутинна проверка в язовир Цонево. Мрежарите се опитали да прегазят инспекторите и избягали. Образувано е досъдебно производство за незаконен улов на риба, съобщиха от Районна прокуратура–Варна. 

Случката се разиграла на 28 октомври, когато инспектори на агенцията по време на проверка са се натъкнали на двама мрежари с лодка. Служителите изчакали бракониерите да приключат с улова и им препречили пътя със служебния си автомобил.

ИАРА са поискали да направят проверка на автомобила, но джипът потеглил рязко, насочвайки се към инспекторите, които обаче успели да отскочат встрани, преди да бъдат сгазени. След това багажникът им се отворил рибата, мрежите и двигателят на лодката изпаднали от колата. Бракониерите изгубили контрол над колата и се ударили последователно в няколко дървета, но въпреки това избягали. 

Нарушителите са били с тъмносин джип с бургаска регистрация. Единият е разпознат от служителите на ИАРА. Уловената риба е върната в язовира, а двигателят и мрежите били иззети от инспекторите.

Язовир Цонево се намира между селата Сава и Добромир. Той е резервен източник на питейна вода за Варна. Риболовът в язовира е забранен.

Наказанието за престъплението е лишаване от свобода за срок от една до три години и глоба от 15 до 20 хиляди лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови