Божков не се оплаква от здравето си, но на 67 години не му било лесно в ареста

Имал казина в Кения в съдружие с руснак и имущество в Монголия, Молдова, Кипър и офшорни зони, обяви прокуратурата

OFFNews 05 септември 2023 в 10:28 2711 0

Васил Божков

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Васил Божков в съда

Прокуратурата е повдигнала обвинение на Васил Божков и по т.нар. дело за културните ценности, разкри адвокатът му Георги Гатев в софийския апелативен съд, където магистратите трябва да решат каква да бъде мярката му за неотклонение по т.нар. хазартно дело. 

Божков се върна на 25 август след близо 3 години престой в ОАЕ и бе задържан на летището, ден по-късно Софийски градски съд го остави в ареста до днес.

Никога не съм се притеснявал да се върна, заяви Божков. Моля за по-лека мярка за неотклонение - може би парична гаранция или подписка. За човек на 67 години не е много добре в ареста. Не се оплаквам от здравословното си състояние, каза той пред съда. 

Адвокатът му Георги Гатев поиска той да бъде пуснат без мярка или с подписка. 

Според прокурор Ангел Кънев Божков можел да се укрие, защото има 3 казина в Кения, имущество в Монголия, Молдова, Кипър, други офшорни зони, както и руски връзки с граждани, част от санкционните списъци след началото на войната в Украйна. Има множество контакти и имущество в изброените държави, включително развива хазартни оператори там, посочи Кънев. 

Синът на Васил Божков Антон и съпругата му Ива Софиянска, дъщеря на бившия кмет на София Стефан Софиянски, дойдоха в съда, за да подкрепят бизнесмена с 19 обвинения. Около стотина човека от "Българско лято" аплодираха Божков в съдебната палата, където прозвуча и гайда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика