Божков е дал сведения на САЩ за Борисов и Горанов, за да го извадят от ''Магнитски''

Животът на Божков е застрашен и в затвора могат да му направят нещо, твърди адвокатът му

OFFNews 29 август 2023 в 19:48 16538 3

Стоян Баумайер

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Стоян Баумайер, адвокат на Васил Божков

Васил Божков седем пъти е бил разпитван от властите на САЩ, пред които е дал сведения срещу Бойко Бориков и Владислав Горанова, за да бъде изваден от списъка "Магнитски".

Последният разпит е бил проведен през май, каза адвокатът на Божков Стоян Баумайер в интервю за Би Ти Ви. Той каза още, че клиентът му е имал не една, а две забрани да се прибере в България - едната от ОАЕ, а другата - от САЩ.

"Васил Божков каза "Аз оказвам пълно съдействие, каквото искате - това е"... Американските власти знаят за Васил Божков повече отколкото Васил Божков знае за себе си. Това Ви го гарантирам", добави адвокатът.

До момента са представени 25 000 страници материали пред американските власти. По думите му американските власти разполагат и със записи, но не уточни дали на тях има политически лица.

"Моят клиент повече от две години съдейства на 100% с американските власти и всеки път, когато имахме възможност по време на разпити сме питали отново кога е удобно той да се прибере, да изчисти името си пред българското правосъдие и да приключи веднъж завинаги с тези дела тук... Тогава ни беше казано, че той ако все още иска, може да се прибере."

Междувременно във фейсбук профила на Божков бе публикувана забраната за екстрадиции на бизнесмена от съда в Абу Даби, издадена 27 април 2021 г. Публикувано е и писмо на прокуратурата в ОАЕ, в което е посочено, че на 20 юни 2023 г. Божков е заявил пред прокуратурата, че желае доброволно да се предаде на българските власти. Молбата пред прокуратурата е подадена шест дни по-късно.

"Съединените щати не дават обяснение и аргументация. Те съветват. А Емирствата - ви казах. Те казват: "Вашият живот е застрашен според нас. За нас ние сми ви дали убежище, Вие сте политически застрашено лице. Ако искате да си тръгвате - тръгвайте си, но трябва да подпишете декларация, че си тръгвате на Ваша отговорност. Ако нещо се случи с Вас, ние не носим отговорност."

Баумайер заяви още, че животът на Божков е застрашен и в затвора могат да му направят нещо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

29.08 2023 в 23:08

Много охотно разправя как пял на Сащ

А всъщност го гонят, щото пее на Русия

И сега драпа драпа, как на Сащ бил пял

А всички знаем с кой си е лягал дълги години, за да може да си върти бизнеса

89

2

bat.galin

29.08 2023 в 20:54

сега чакаме да пропее "девойката"

8769

1

flatko

29.08 2023 в 20:16

Черепа и той като Каскета - като му запари под седалището, започва да си измисля някакви разговори с "американците" :D
Руски мутри са всички до един, включително и ББ.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика